Caraş-Severin, Romania

TIMIȘOARA – Personalități ale lumii academice, instituții și organizații cu rezultate remarcabile au fost premiate în cadrul ediției a II-a a Galei Excelenței Bănățene

La sfârșitul săptămânii trecute, la Timișoara, a avut loc cea de-a doua ediție a Galei Excelenței Bănățene, eveniment în cadrul căruia au fost premiate personalități ale lumii academice din Banat, din domenii precum științe ale naturii, sociale, inginerești, umaniste, biologice, agronomice și implicare civică. Organizatorii au fost Academia Română – filiala Timișoara, universitățile de stat din Timișoara și Marea Lojă Națională din România.

Gala s-a aflat la cea de-a doua ediție, noutatea față de anul precedent fiind lărgirea ariei de adresabilitate a celor selectați pentru premiere. Astfel, dacă la ediția precedentă atât organizarea, cât și premiile au fost gestionate la nivelul județului Timiș și a municipiului Timișoara, ediția din acest an a cuprins pe lângă județul Timiș, județele Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Mai mult, unul dintre premii a mers mai dincolo de granițele României, în spațiul Banatului istoric, acesta fiind acordat profesorului român Costa Roşu, directorul onorific al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina. Din comisia de jurizare a făcut parte şi primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, care a şi fost unul dintre susţinătorii principali ai evenimentului.

„Avem deosebit de multe personalităţi care merită distinse pentru activitatea lor. Dacă preţuim performanţa, reuşim să clădim pentru generaţii întregi, nu doar pentru azi şi mâine“ a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest.

În discursul său, primarul Caransebeşului, Marcel Vela, sublinia faptul că un astfel de moment şlefuieşte în fiecare dintre noi dorinţa de performanţă. „Dincolo de politici şi politicieni, de graniţe judeţene ori naţionale, ori de limitele administrative, Banatul istoric este un simbol şi o stare de spirit. Această gală poate fi, la fiecare ediţie, scânteia care reaprinde nevoia bănăţenilor de a conştientiza că împreună au scris istoria acestor locuri binecuvântate şi că în Banat avem oameni de excepţie. Şansa noastră economică şi regională este ca, împreună, să construim în tot Banatul în pace, frăţietate şi bunăvoire“ a spus Marcel Vela.