Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Primarul primului oraș românesc scăldat de apele Dunării promite să nu precupețească nici un efort pentru a da o nouă față orașului pe care-l gestionează.

Infrastructură demnă de zonele de război, aspect de vechi și ponosit, tineri puțini și lipsa speranței par a fi trăsăturile definitorii ale așezării dunărene. Oamenii mai scapă printre dinți câte o nemulțumire, mai o înjurătură și… viața merge înainte. La fel ca undele mărețului fluviu.

Primarul Adrian Torma este realist și nu visează cai verzi pe pereți. Știe că nimic nu se poate rezolva peste noapte și cere răbdare de la concetățenii lui. „Situația actuală a orașului este o problemă veche. Moldova Nouă a fost efectiv distrusă în ultimii 30 de ani. Cei care au avut frâiele orașului au lăsat ca lucrurile să degenereze. Am moștenit o Primărie unde nu era implicare, nu era viziune. Am reușit să ne unim ca o echipă și să începem să mișcăm lucrurile în direcția cea bună. Nici eu nu mă așteptam să fie chiar atât de greu și, ca cetățean, am avut mai multe pretenții și așteptări de la Primarul Adrian Torma. Dar am realilzat că nu pot repara 30 de ani în trei sau patru. Țin să le spun cetățenilor că am făcut și facem tot ce este omenește posibil pentru ca acest oraș să se transforme, să devină un oraș modern și o frumoasă carte de vizită pentru cei care aleg să intre în România pe calea apei dinspre Occident” declară edilul.

Se prevede reabilitarea infrastructurii rutiere și pietonale pe etape, unele deja în fază de începere a execuției, altele în fază de proiect, după buget, cum ar spune Pristanda. Spitalul va fi modernizat printr-un proiect de 6.2 mil euro + TVA, se vor moderniza școlile și grădinițele și se va contrui o sală de sport cu 120 de locuri în tribune. Toate acestea sunt proiecte aprobate. Autoritățile doresc să modernizeze și faleza, să modernizeze iluminatul public și sistemul de parcări.

„Toate aceste transformări cer timp și bani. Cerem un pic de răbdare și oamenii, pe măsură ce vor vedea rezultatele, vor fi din ce în ce mai optimiști și mai încrezători“, speră Torma.

Dacă într-adevăr rezultatele vor fi vizibile, mai mult ca sigur că locuitorii orașului vor vedea luminița de la capătul tunelului. Și speranța se va aprinde în sufletele lor și atunci Moldova Nouă chiar are șansa de a deveni un oraș emblematic și atractiv. Se spune că lucrurile bune se întâmplă celor răbdători. Ar cam fi timpul pentru această comunitate să aibe parte de ceva bun, că au răbdare de vreo 30 de ani. Și răbdarea asta, până la urmă, are și ea o limită.

Flavius Militaru