Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta au considerat cititorii care şi-au spus punctul de vedere vizavi de intenţia municipalităţii de a ridica zece noi poduri peste Bârzava.

Jurnal CS a scris recent despre intenţia municipalităţii de a ridica opt poduri pietonale peste Bârzava şi alte două rutiere, sub titlul „Reşiţa vrea zece noi poduri pe Bârzava“, iar reacţiile cititorilor nu s-au lăsat aşteptate. Un mail ne-a atras atenţia, care făcea referire la un comentariu postat pe caon.ro, la textul cu pricina, care a fost transmis atât redacţiei, cât şi Primăriei Reşiţa.

„Eu nu am nimic cu înfrumuseţarea oraşului, notează cititorul, pe caon. Însă trebuie facută o prioritizare a urgenţelor, a nevoilor acestui oraş. Principala problemă din acest oraş este murdăria, poluarea din oraş. Este o mizerie, este plin de nisip şi pământ. Când bate vântul sau plouă este dezastru! Oricum, la măsurătorile celor de la Mediu mereu iese totul bine, şi chiar dacă ar da cu bomba atomică tot bine ar ieşi. În oraş, măsurătorile nu au voie să supere pe nimeni. Deci curăţenia oraşului, a ieşit din iarnă murdar. Iar noile toalete ecologice sunt amplasate ca pixul, cel puţin aia din Centru, de lângă podul sudat, strică tot aspectul, în loc să vezi verdeaţa din parc, vezi buda. Oare Urbanismul e de acord? E bine cu staţii de încărcat maşini electrice (apropos, deja parchează celalalte maşini pe locul verde) cu toalete ca la Paris şi cu chestii de promenadă. Însă poate sunt alte urgenţe pentru oraş. Sau poate nu sunt“…

Reşiţeanul Antal Madincea transmite, în scrisoarea adresată redacţiei şi municipalităţii, având ca subiect „jegul din oraş“: „Citeam comentariul unui cititor de la Jurnal de Caraș care se plânge de mizeria din oraş (www.caon.ro/resita-vrea-zece-noi-poduri-pe-barzava/2016304#forum). Are dreptate omul, însă doresc să precizez că nu cred că există serviciu de salubritate în lume care să facă față la comportamentul unor persoane cum sunt nu puține în orașul nostru. Vă trimit atașat două fotografii surprinse în seara zilei de duminică, 1 aprilie, în fața Școlii Generale nr. 7 de pe strada Progresului. De pe mașina unui pasionat de off-road s-au scurs pe asfalt vreo două găleți de pământ gălbui, și continuau să se scurgă sub efectul ploii. Avea de unde. Omul n-a curățat de pe mașină nici măcar grosier, ceea ce ar fi putut curăța cu lopata, înainte de a intra în oraș. Am sunat la Poliția Locală, dar mi s-a spus că, întrucât mașina are numere străine, ei nu pot stabili proprietarul. Nu știu dacă în final au încercat măcar, în zonă locuind un pasionat de off-road de care aveau cunoștință. Nu spun că angajații de la salubritate n-ar putea fi mai eficienți, dar lucrurile ar sta infinit mai bine dacă înainte de toate n-am produce atâta mizerie ușor evitabilă. Anul trecut urmăream cum se mătura pe o străduță paralelă cu Progresului, în fața Școlii Generale 7, corpul B (fosta Generală nr. 10). Dacă n-aș fi fost martor la faptul că se mătură, tocmai trecând pe acolo, în veci n-aș fi observat că strada a fost măturată. Singura urmă efemeră a trecerii măturătorilor era că, pentru o scurtă perioadă de timp, stratul de nisip și pietriș avea o «freză» specifică, imprimată de trecerea nuielelor. La urma urmei, niște mături amărâte oricum erau neputincioase în fața stratului gros de depuneri, pe alocuri întărite în decursul zecilor de ani de ignoranță totală“, notează cititorul.