Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune directorul Institutului pentru Protecţia Monumentelor Culturale din Pancevo, cu prilejul închiderii unui proiect derulat în parteneriat cu judeţul nostru.

Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa a găzduit, zilele trecute, conferinţa de închidere a proiectului „Patrimoniul cultural bănăţean – un patrimoniu european“, finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia.

„Obiectivul general al proiectului privind protejarea patrimoniului cultural bănăţean s-a materializat prin editarea unei monografii trilingve în 3.000 de exemplare, organizarea a cinci evenimente promoţionale, precum şi identificarea şi semnalizarea adecvată a unui număr de 20 de monumente culturale româneşti şi 50 de monumente culturale sârbeşti“, ne informează prof.univ.dr. Gheorghe Popovici, prorector pentru relaţia cu studenţii şi parteneriate, din partea universităţii reşiţene, ca aplicant principal, proiectul derulându-se în parteneriat cu Institutul pentru Protecţia Monumentelor Culturale din Pancevo şi cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Bugetul total al iniţiativei a fost de 209.552,84 de euro. Ediţia a fost realizată în limbile română, sârbă şi engleză.

„Conferinţa la care am fost prezenţi reprezintă de fapt capătul unui drum pe care am plecat împreună acum câţiva ani. Şi dacă se spune că pe un drum de o mie de mile cel mai important este primul pas, eu cred că prin acest proiect am făcut tocmai acest prim pas. Şi eu îmi doresc să vedeţi monografia pe care am realizat-o împreună şi care are 300 de pagini, care de fapt reprezintă o călătorie foarte interesantă prin Banatul sârbesc şi cel românesc. Şi până la urmă cred că ne arată tuturor care sunt cele mai frumoase monumente pe care le avem de o parte şi de cealaltă a graniţei. Ne-am informat reciproc, am văzut ce minuni avem, ce peisaje extraordinar de multe aveţi, unde sunt aceste monumente, şi care pentru noi sunt inedite. Dar până la urmă surpriza cea mai mare sunt oamenii. Oamenii cu care noi am lucrat, cu care ne-am împrietenit, şi pentru toate acestea vă spun un mare «Mulţumesc!»“, a declarat Miodrag Mladenovici, directorul Institutului pentru Protecţia Monumentelor Culturale din Pancevo.

„Am trăit cu impresia că ne cunoaştem foarte bine reciproc, că nu avem secrete în ceea ce priveşte monumentele care există în Banatul sârbesc şi colegii noştri ar cunoaşte monumentele pe care le avem noi în Banatul românesc. Nimic mai fals! Această monografie şi felul în care a fost primită arată că de fapt abia acum începem să ne cunoaştem. Şi dumnealor au avut mari surprize mai ales în ceea ce priveşte patrimoniul tehnic şi cel religios. Acum nu pot spune că eu aş fi avut mari surprize, prin faptul că sunt sârboaică şi le-am ştiut foarte bine. Însă pentru publicul larg surprizele vor fi multe şi frumoase. Şi recomand tuturor cu drag să răsfoiască măcar această monografie pentru a se informa“, a precizat Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.