Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Datele statistice colectate de ONRC arată scăderi pe anumite segmente ale indicilor economici cărăşeni.

O dată la câteva luni, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului efectuează studii privitor la variabilele economice care ţin de activitatea mediului de afaceri. În cel mai recent studiu publicat pe site-ul oficial se remarcă o scădere de 27,59 de puncte procentuale în ceea ce priveşte suspendările de activitate ale firmelor cărăşene în primele patru luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

Or, acest lucru înseamnă că agenţii economici au continuitate în activitate, bazându-se pe un profit cel puţin constant. Tot scădere se înregistrează şi în privinţa dizolvărilor de firme, cu 11,94%, luându-se în calcul aceleaşi intervale de timp. Cea mai mică scădere se remarcă pe segmentul radierilor de firme, de doar 0,37%, ceea ce tradus în cifre absolute înseamnă că şi un singur agent economic ce a rămas în funcţiune mai mult faţă de anul trecut reprezintă un plus pentru economia judeţului. Din păcate, ca şi în lunile anterioare, o creştere se înregistrează în cazul societăţilor intrate în insolvenţă, de la 64 în primele patru luni ale anului trecut la 78 în primul trimestru al acestui an.

La finalul lunii trecute, în Caraş-Severin se numărau 12.165 de profesionişti activi din punct de vedere juridic, în creştere cu 3,66% faţă de aceeaşi dată a anului precedent, situaţie creată şi prin faptul că în primul trimestru al anului curent au fost operate 395 de înmatriculări, ceea ce a dus la creşterea numărului de firme existente în economia cărăşeană. De la apariţia cadrului legal ce oferă facilităţi societăţilor debutante, în județ au fost înfiinţate 86 de astfel de firme, niciuna radiată până în prezent, două fiind în curs de înfiinţare. Cel puţin 285 de studenţi au decis să-şi înfiinţeze firme, dar 92 dintre ei nu au reuşit să se menţină pe piaţă.

Flavius Rotariu