Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Încă de dimineaţă, Lucian Isar s-a aflat la Caransebeş, pentru o investiţie străină care a adus locuri de muncă în zonă.

„Este un lucru extraordinar, într-un moment în care se proclamă că investitorii pleacă din România. Noi, aici, în Banatul de munte, am inaugurat o investiţie importantă, unde vor lucra 1.500 de oameni, pe lângă cei aproape 3.000 care lucrează deja în zona Caransebeş. În acest context, noi suntem mulţumiţi, ca administraţie locală, că avem contribuabili importanţi la bugetul local. Muncitorii sunt şi ei contribuabili serioşi, iar salariile, pe orizontală, ajung în economia reală a Caransebeşului“, a precizat Marcel Vela, primarul municipiului de pe Timiş şi Sebeş.

De la acest eveniment, ministrul, însoţit de vicepreşedintele Senatului României, Dan Radu Ruşanu, s-a deplasat la Reşiţa, unde, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, s-a desfăşurat un atelier de lucru ad-hoc, la care au participat reprezentanţii mediului de afaceri, precum şi primari ai mai multor localităţi cărăşene.

Deşi programul întâlnirii de ieri avea drept scop prezentarea intenţiilor Guvernului pentru relaxare fiscală în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, masa rotundă a devenit un dialog între oamenii de afaceri şi ministrul Lucian Isar.

„Oamenii de afaceri, de obicei, pun întrebări pertinente, şi chiar mai mult, sunt foarte pragmatici. Nu obişnuiesc să piardă timpul şi vin cu probleme care ar trebui să fie deja rezolvate. Multe dintre ele sunt deja pe masa Guvernului şi vor fi şi acestea rezolvate. Priorităţile majore sunt la nivel de legislativ – este legea IMM-urilor care va fi aprobată în perioada de vacanţă, şi asta va introduce foarte multe facilităţi pentru IMM-uri, aduce nivelul legislativ din România la nivelul european al anului 2011, şi, până la urmă, discriminează în mod pozitiv întreprinderile mici şi mijlocii“, a precizat ministrul Lucian Isar.

Acesta a preluat sesizările efectuate atât de oamenii de afaceri cărăşeni (care se refereau la legislaţie, dezvoltare în turism, relaxare fiscală şi proiecte europene) cât şi de primarii mai multor localităţi din judeţ. „Nu am putut să răspund tuturor pe loc, dar, din 12 propuneri, trei erau legate de investiţii în arii protejate. Tot ce pot să fac este să redeschid discuţia cu entităţile care se ocupă de aşa ceva şi, cu siguranţă, îi vom invita în discuţii pe reprezentanţii locali, atât de la administraţii, cât şi de la ONG-urile care au un cuvânt de spus. Caraş-Severinul este vibrant, vizita aceasta a dovedit că se intenţionează ca investitorii locali să intre în economia românească“, a mai amintit ministrul Isar.

Flavius Rotariu