Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Peste 5.000 de copii cărăşeni sunt afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate.

În avanpremiera Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, celebrată pe data de 20 noiembrie, „Salvaţi Copiii” lansează o serie de campanii locale de promovare a liniei elefonice Help Line 0800.070.040 şi a platformei www.copiisinguriacasa.ro. Campania din Caraş-Severin cuprinde organizarea de caravane la care vor participa specialiştii ONG-ului, sprijiniţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

„Vor fi organizate întâlniri cu părinţi şi persoane în grija cărora au rămas copiii, dar şi evenimente cu reprezentanţii serviciilor publice de asistenţă socială ale localităţilor cărăşene, în perioada noiembrie 2015 – mai 2017. Copiii ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate fac parte dintr-un grup vulnerabil, numărul lor creşte anual şi, în acest caz, ONG-urile au făcut mai multe decât instituţiile statului. În România sunt peste 80.000 de copii care au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate şi, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, sunt 5.479 de copii din Caraş-Severin care au părinţii plecaţi la muncă peste hotare“, a precizat Măriuţa Simionescu, preşedintele filialei cărăşene a „Salvaţi Copiii”. În acest sens, ONG-ul derulează din 2010 un proiect cu 40 de copii reşiţeni la Centrul de zi „Creştem împreună“.

Prin intermediul liniei telefonice apelabile gratuit, de luni până vineri între orele 9.30 – 17.30, se poate oferi consiliere pe teme psiho–sociale şi juridice celor interesaţi. Platforma online cuprinde informații dedicate părinţilor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiştilor din domeniu dar şi copiilor. „Încă nu toţi ştiu că legea stipulează că, în cazul în care părinţii sau tutorii legali pleacă la muncă în străinătate, sunt obligaţi să notifice serviciul public de asistenţă socială de la domiciliu. Între octombrie 2013 – decembrie 2014, în Caraş-Severin, serviciile respective au înregistrat doar 122 de notificări“, a adăugat Măriuţa Simionescu. Datele prezentate miercuri arată şi că, potrivit ISJ, anul acesta erau la noi în județ 1.628 de copii total lipsiţi de grijă părintească.