Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune primarul Reşiţei atunci când abordează problema gestionării câinilor comunitari din municipiu.

 În ultimele zile, putem spune că am asistat la o adevărată isterie legată de câinii comunitari şi campaniile succesive anti sau pro eutanasiere. Care este poziţia autorităţilor de pe Bârzava vizavi de acest subiect? „Noi am întreprins măsuri foarte serioase în ultimul timp, am realizat o serie de investiţii la padocul de pe dealul Lupacului, de pe strada 24 Ianuarie, mă refer la platforme betonate, boxe, construcţii, rigole, instalaţii, împrejmuiri şi aşa mai departe, şi cred eu că şi prin asocierea cu acel ONG din Elveţia, am făcut paşi importanţi pentru gestionarea corespunzătoare a acestor câini, spune Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Am colaborat şi cu unităţi veterinare, cu firme private, nu ne-a fost indiferentă soarta animalelor. Dar prima prioritate o reprezintă siguranţa cetăţenilor, şi în al doilea rând situaţia acestor câini. Nu am fost adeptul morţii, dar cred eu că printr-o gestionare corespunzătoare am putut să rezolvăm până acum această situaţie. Este toamnă şi ştim din practica anilor trecuţi că am avut de-a face cu diverse situaţii, şi acum sunt poate situaţii similare, prin aceea că au fost aduşi câini la Reşiţa, mai coboară de la sălaşe animale nesupravegheate, iar presiunea a fost şi este în continuare destul de mare”.

„Cert este că acele cheltuieli aferente acestei activităţi nu sunt foarte mari. Noi am fost mereu poate daţi exemplu pe plan naţional, şi cred că şi la acest capitol. Mă refer la cheltuieli de aproape 29.333 lei pe lună, întregul serviciu, cu toate cheltuielile directe, ale personalului, indirecte, celelalte care ţin de hrană, de medicamente şi de asistenţa veterinară asigurată acestor animale”, mai precizează edilul reşiţean.

Legat de noul act normativ ce a primit girul legislativului, edilul consideră că acesta va clarifica o serie de probleme, urmând să aibă un efect pozitiv: „Aşteptăm acum promulgarea acestei legi, am înţeles că în 14 zile e un prim termen posibil, nu am ce comentarii să fac. Cred că rezolvă multe dintre problemele de până acum! Aveam de-a face cu două aspecte legislative, o ordonanţă şi o hotărâre de Guvern ce se contraziceau. Şi cred că această lege va rezolva multe din acele enigme sau situaţii poate nedorite. Odată cu promulgarea legii, e acel termen de încă două săptămâni când probabil se va trece la eutanasierea câinilor ce nu-şi găsesc un stăpân. Noi vom analiza în consiliul local ce se întâmplă cu câinii pe care noi deja îi avem la padoc, cu cei pe care-i vom prinde. În continuare îi vom captura, dar toate aceste date vor fi aduse la cunoştinţa reşiţenilor prin intermediul mass-media”.

Antoniu Mocanu