Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Anul 2013 a fost unul de vârf al șahului juvenil reșițean, munca unor oameni inimoși, pasionați și profesioniști, care au valorificat talentul și dorința de afirmare a micilor practicanți ai sportului minții, fiind oglindită în o serie de rezultate notabile, la nivel național și chiar internațional.

Este, deci, meritul antrenorilor Valeriu Grozav și Mihai Bolintiș, și jucători la Muncitorul Reșița, susținuți de maestrul internațional Corneliu Bușu, președintele Asociației Județene de Șah Caraș-Severin.

Antrenamentele, pe două nivele, performanță și începători, și concursurile locale se desfășoară în sala de șah a „Polivalentei” reșițene, care oferă condiții dintre cele mai bune, grație sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin. Sportivii sunt legitimați la Muncitorul Reșița, Talbot Reșița și Gloria Reșița. Iar, dintre aceștia s-au detașat Daniel Cristian Pădurean, Anna Diana Colonescu, Andru Mihai Buga, David Datcu Goiceanu, Maria Daria Zglimbea, David Alexandru Korcsek și Mădălin Robert Dumitru Șălariu, care au participat la finalele și semifinalele campionatelor naționale. Cu precizarea că primii trei sunt componenți ai loturilor naționale, urmare a rezultatelor individuale și cu echipele, obținute în ultima vreme. Spre exemplu, Muncitorul Reșița este campioană națională la echipe mixte 12 ani șah clasic, și medaliată cu bronz la șah rapid.

Din păcate, cluburile nu susțin suficient activitatea copiilor, părinții suportând, de cele mai multe ori, cheltuielile pentru concursurile din afara Reșiței.

„Din lipsa suportului financiar s-au ratat multe competiții importante, printre care și campionate naționale pe echipe, unde mai mult ca sigur s-ar fi obținut medalii, ne-a precizat antrenorul Valeriu Grozav, maestru al sportului. În aceste condiții, aceștia pot pierde, ușor, ușor, contactul cu șahul de mare performanță”.

Adrian Roman