Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – „Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş a încheiat anul 2012 fără datorii mai vechi de 90 de zile, restul obligaţiilor financiare, de aproape 1,7 milioane lei, regăsindu-se în termenele legale de plată“. Declaraţia aparţine managerului Horea Radu, potrivit căruia doar în ultima lună a anului trecut, unitatea spitalicească a făcut plăţi de aproape 1,9 milioane lei către diverşi furnizori.

Chirurgul care a preluat conducerea Spitalului din Caransebeş în urmă cu câteva luni consideră că datoriile unităţilor sanitare se vor perpetua, în cazul în care contractele de finanţare încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu se vor face în funcţie de cazurile tratate în mod real în spitale.

„În cazul nostru, contractele din 2011 şi 2012 cu CJAS au o medie de 1,2 milioane lei pe lună dar noi cheltuim 1,5 milioane lei pe lună deoarece tratăm, de fapt, mai mulţi pacienţi decât cei acceptaţi în contract. Nu putem să nu tratăm pacienţii care vin peste cifra stabilită, nu-i putem trimite acasă. Soluţia este încheierea unui contract cu Casa în funcţie de cazurile tratate real“, a explicat Horea Radu.

La capitolul realizări pe 2012, managerul a amintit repararea şi izolarea acoperişului, renovarea casei scărilor şi montarea de geamuri termopan precum şi amenajarea sălii de operaţii cezariene, Radu dând asigurări că investiţiile vor continua şi în 2013. „Pentru acest an ne propunem anveloparea termică a clădirii pentru că avem pierderi mari, consumăm mult gaz şi ne costă, dar şi realizarea sistemului centralizat de apă caldă, prin proiecte ale municipalităţii. Demararea chirurgiei laparoscopice este un alt obiectiv pe care îl avem în vedere în acest an“, a concluzionat managerul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş.

Lidia Almăjanu