Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Medicii cărăşeni continuă să acuze faptul că sistemul informatic „sare“ peste validarea unor servicii medicale.

Potrivit ordinului emis de către preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, de astăzi niciun serviciu medical, fie consultaţie, fie prescripţie electronică, fie analize de laborator, nu va mai fi oferit în lipsa cardului de asigurări de sănătate. Data de 1 septembrie a fost desemnată ca termen limită pentru utilizarea instrumentului de monitorizare electronică.

„Este o bătaie de joc la adresa întregului sistem medical. Cei de la Bucureşti nu sunt în stare să facă serverele să meargă, să preia ceea ce se trimite din teritoriu, şi asta este o porcărie cu ciucuri. Este o prostie şi o aberaţie a domnului ministru şi a domnului preşedinte al Casei, pentru că la ora actuală mai sunt sute de mii de carduri netipărite, neemise, nedistribuite, şi periodic sunt români care împlinesc 18 ani şi au nevoie de servicii medicale a treia zi după ce au devenit adulţi. Or, legea spune că adulţii au acces la servicii medicale doar în baza cardului de asigurări de sănătate. Cei de la Centru habar n-au cum se lucrează cu cardul. Logic ar fi fost să se impună obligativitatea doar pentru cei care au cardul. Sistemul paralel ar fi trebuit păstrat permanent“, ne-a declarat dr. Daniel Popovici, vicepreşedintele Asociaţiei medicilor de medicină generală şi medicina familiei Caraş-Severin.

Încă de la implementarea noului sistem, medicii au acuzat în repetate rânduri faptul că, din cauza sincopelor din funcţionarea programului special, au început să piardă bani. Între furnizorul de servicii medicale şi Casa de Asigurări de Sănătate există un contract prin care se precizează fără echivoc faptul că furnizorul de servicii medicale trebuie să folosească un sistem informatic – SIUI – sau altele alternative agreate. „Respectivele servicii, dacă nu a funcţionat internetul sau sistemul, trebuie raportate în 72 de ore. Dacă până la 1 septembrie sistemul nu a funcţionat, consultaţia era acordată fără card. Dar, de la 1 septembrie, dacă sistemul nu funcţionează, nu mai putem să ne raportăm munca. Unde mai pui că pacientul se uită la tine şi tu la pacient. Consultaţia este trecută în registru şi pacientul semnează, dar până la validarea serviciului mai durează“, ne-au sesizat doi medici reşiţeni.

Din păcate, alternativa de rezervă a fost anulată, iar o reţetă eliberată offline (fără să fie înregistrată în sistemul electronic, soluţie temporară) nu va putea fi onorată la farmacie, din acelaşi motiv – problema de sistem. Asta pentru că farmaciile nu pot elibera medicamente offline. „Luna trecută, un medic cu programul între 8.00 – 15.00 a demarat consultaţii cu cardul. La prima oră a oferit o consultaţie care a fost validată de sistem şi asta înseamnă că a primit punctul necesar pentru a fi plătit. Acelaşi pacient a solicitat, de exemplu, un EKG. Aceeaşi procedură a fost urmată de către medic în sistemul electronic, însă din cauza mesajului «serviciul nu a fost validat, încercaţi mai târziu», a apărut problema. Nu se specifică ce înseamnă mai târziu, pacientul trebuie să plece că nu poate rămâne toată ziua. Culmea, există exemple la care următorul pacient se poate elibera şi reţetă în sistem, validată. Serviciul examenului EKG, în cazul nostru, rămâne agăţat în sistem, nevalidat. Şi asta se poate întâmpla în repetate rânduri, iar serviciile sunt efectuate, nevalidate şi deci neplătite medicului“, au explicat cei doi medici.

Sunt medici în Caraş-Severin care, de comun acord cu pacienţii, au efectuat programări „din sfert în sfert de oră“ pentru a nu fi obligaţi să se aştepte unii pe alţii din pricina sistemului.

„Nu vrem să ne batem joc unii de alţii. Azi dimineaţă (luni – n.r.) nu a funcţionat sistemul timp de 45 de minute şi s-a produs aglomeraţie la cabinet. Riscul de servicii nevalidate şi deci neplătite este prezent şi probabil că ăsta este interesul. Eu unul îi voi consulta pe toţi pacienţii care mi se adresează şi sper ca orice coleg de-al meu să facă la fel, cu sau fără card, cu riscul de a nu fi plătit pentru respectiva consultaţie cu 9,20 de lei sau cât o fi“, a mai adăugat dr. Daniel Popovici.