Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Duşuri dese pentru urşii bruni, fructe şi legume la discreţie pentru bătrânul babuin, şi fân proaspăt pentru căprioare. În aceste zile toride, îngrijitorii de la Grădina Zoologică „Ion Crişan“ din Reşiţa sunt mult mai atenţi cu „locatarii“ de aici. Adăposturile animalelor sunt udate în permanenţă pentru umidificarea aerului, cei trei urşi bruni carpatini sunt răsfăţaţi la rândul lor cu duşuri din oră-n oră, apa este ţinută la umbră şi schimbată des, iar fructele şi legumele, donate de două supermarket-uri din municipiu, nu lipsesc din alimentaţia erbivorelor. „Niciodată nu am avut probleme cu asigurarea hranei şi, chiar şi în perioadele în care nu este caniculă, avem grijă să le oferim animalelor de aici condiţii bune de trai“, ne-a spus administratorul parcului zoologic, Ion Meda.

Recent, marea familie a necuvântătoarelor de la Zoo s-a înmulţit cu noi membri. Este vorba despre patru pui de bufniţă, aduşi în urmă cu trei săptămâni de la Moldova Nouă. În total, la Grădina „Ion Crişan“ trăiesc în captivitate 140 de animale, din 23 de specii, dar numărul acestora ar putea să crească după inaugurarea noului parc zoologic.

Reamintim că lucrările de reabilitare şi modernizare a grădinii zoologice au demarat în ianuarie 2011. În prezent, mai bine de 75% din lucrări sunt gata, termenul final contractual fiind sfârşitul lunii octombrie 2012. În această perioadă, ritmul lucrărilor este mai redus, întrucât constructorul nu a primit de la Ministerul Mediului, principalul finanţator, tranşele de bani pentru lunile mai şi iunie, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Primăriei Reşiţa, Ildiko Szendrei. Pentru extinderea suprafeţei parcului zoologic, de la 1,4 ha la 5,6 ha, şi modernizarea propriu-zisă, sunt puse la bătaie fonduri în valoare de 7,3 milioane de lei. Din această sumă, 25% este contribuţia Consiliului Local Reşiţa, restul finanţării fiind suportată de Ministerul Mediului.

De la începutul anului şi până în prezent, parcul zoologic s-a bucurat de prezenţa a 10.604 de vizitatori, din care 4.704 copii şi 5.900 adulţi. De trei ani preţul biletului de intrare a rămas neschimbat: 1,10 lei pentru copii şi grupuri (pe la zece persoane în sus) şi 2,50 lei pentru adulţi.

Roxana Bălan Nafiru