Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În 2014, eforturile de angajare a persoanelor supuse riscului marginalizării au fost zadarnice.

Locurile de muncă au continuat să rămână unul dintre domeniile în care statul mai acordă subvenţii agenţilor economici, mai ales când vine vorba de angajarea persoanelor care se confruntă cu dificultăţi de încadrare pe piaţa muncii. Fie că vorbim despre tinerii absolvenţi, fără experienţă, despre persoanele care se apropie vertiginos de vârsta de pensionare, cu calificări „expirate“, sau despre cei care ţin, singuri, în spate o familie, cu toţii fac parte din categoriile care riscă să rămână fără un loc de muncă şi, implicit, fără o pâine.

Mai puţin cunoscută este, însă, categoria tinerilor cu risc de marginalizare socială. Şi în cazul lor, angajatorii care se înduplecă să-i încadreze în muncă, în baza contractelor de solidaritate, pot beneficia lunar, pe perioada contractului de solidaritate, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării, fără însă a depăşi dublul valorii indicatorului social de referinţă (adică dublul a 500 de lei). Subvenţia se acordă pentru tinerii care au vârsta între 16 şi 26 de ani care se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa şi se încadrează în una dintre următoarele categorii:
– se află în sistemul de protecţie a copilului sau provine din acest sistem;
– are dizabilităţi;
– nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreţinerea;
– are copii în întreţinere;
– a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;
– este victimă a traficului de persoane.

În 2014, potrivit raportărilor de la nivelul lunii noiembrie, în Caraş-Severin, s-a reuşit angajarea unui număr de cinci astfel de persoane. În total, în 2014, statul achitase pentru angajările de acest gen subvenţii cumulând 28.250 de lei, la care se adaugă alte 55.966 de lei, bani achitaţi tot în 2014, dar aferenţi subvenţiilor aflate în plată începând din 2013.

În ceea ce priveşte angajarea de persoane cu handicap, în judeţ s-au reuşit trei asemenea încadrări. Subvenţia se acordată agenţilor economici care au cel puţin 50 angajaţi şi încadrează persoane cu handicap, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă cel puţin doi ani de la încheierea convenţiei. Banii se acordă lunar, timp de un an, cuantumul subvenţiei pentru fiecare angajat din această categorie fiind egal cu indicatorul social de referinţă (500 de lei). Sumele achitate în 2014, aferente acestui tip de subvenţie, totalizează 1.428 de lei, la care se adaugă 5.485 de lei, bani aferenţi drepturilor stabilite în 2013.