Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Imaginea ultimului descendent al familiei imperiale a Rusiei a putut fi văzută într-o expoziţie inedită.

Pe lângă manifestările prilejuite de împlinirea a 110 ani de când a fost construită clădirea Primăriei Caransebeş, un alt eveniment a îmbogăţit zestrea culturală şi artistică a municipiului la finalul săptămânii trecute. Mai exact, este vorba de o nouă ediţie, a IV-a, a Salonului Internaţional de Caricatură şi Grafică Satirică, derulat sub patronajul maestrului Ştefan Popa Popa’s, caransebeşean la origini şi cetăţean de onoare al urbei gugulane.

Expoziţia prezentată a cuprins caricaturi realizate de elevii Şcolii Popa’s, dar şi de alţi artişti de renume, însă privitorii s-au putut delecta şi cu unele caricaturi vechi, adunate în jurul unor reviste de umor ce puteau fi citite în urma cu un secol. Un element inedit al expoziţiei a fost imaginea ultimului descendent al familiei ţariste, marele duce de Romanov, care i-a permis maestrului Popa’s să-l prezinte cu discreţie şi decenţă în câteva expoziţii.

Artiştii au primit şi o veste bună de la primarul Marcel Vela. „În 2014 vom deschide aici, în Caransebeş, Muzeul Ştefan Popa Popa’s, cu toate lucrările de mare valoare pe care maestrul ni le va pune la dispoziţie şi care vor rămâne în patrimoniul cultural al Caransebeşului“, a explicat edilul-şef.

Cel mai rapid caricaturist al lumii şi Marcel Vela i-au premiat apoi pe participanţii la ediţia din acest an. şi pentru că salonul nu ar fi fost complet fără demonstraţiile elevilor Şcolii Popa’s, aceştia au ieşit în stradă şi în zona amenajată în faţa Casei de Cultură „George Suru” au realizat pentru numeroşii doritori portrete la minut.

Nina Curiţa