Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Datele prezentate de către Direcţia Judeţeană pentru Agricultură nu arată o situaţie foarte roz.

Unul dintre insuccesele care-i privește pe fermierii cărăşeni este cel referitor la atestarea produselor tradiţionale. „Judeţul încearcă să se promoveze prin agroturism. Ar trebui să fie o prioritate promovarea produselor tradiţionale, întrucât ne-ar reprezenta ca şi brand la nivel naţional şi european. Este nevoie ca producătorii care doresc să-şi ateste produsele să fie mai bine informaţi“, este de părere Dorin Imbrea, adjunctul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Datele oficiale arată că la sediul Direcţiei au fost depuse pentru verificare şase caiete de sarcini de la doi producători (unul pentru atestarea brânzei şi alte cinci pentru sortimente de zacuscă şi salate). „Caietele nu au fost propuse pentru atestare deoarece nu au existat date, înscrisuri, referinţe bibliografice cu referire la vechimea produsului şi alte neconformităţi legate de cerinţele respective“, este poziţia Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin.

Normal, tradiţia în satele cărăşene era legată strict de muncă, iar ţăranul îşi transmitea reţetarul din gură-n gură, pentru că şcoala era, în trecut, un lux pentru amărâţii de ţărani. De unde să ştie săracii că trebuiau să publice în gazeta de perete a cooperativei sau în foaia regală modul în care produc brânza când abia pridideau să muncească pentru ei şi pentru stăpâni până apunea soarele. Nu avem produse tradiţionale? Mare brânză. Nici dacii nu au lăsat izvoare scrise. Şi, totuşi, de la ei avem cuvântul brânză (sau viezure, mânz, etc).