Reactualizat la:

Mangalita isi recastiga locul pe masa banatenilor

Mangalita isi recastiga locul pe masa banatenilor
Scris de Roxana Bălan Nafiru - REŞIŢA – Bănăţenii de la munte s-au reapucat de creşterea porcilor din rasa Mangaliţa şi nu au decât de câştigat.

Rectifica

Numit de unii „porcul somon“, datorită procentului mare de acizi graşi nesaturaţi din carne, de alţii „butoiul de untură“, pentru calitatea slăninii sale, Mangaliţa este o rasă de porc autohtonă, fiind, potrivit specialiştilor, rezultatul încrucişării dintre mistreţ şi exemplarele locale.

În România, porcul din rasa Mangaliţa nu a lipsit din nici o gospodărie ţărănească, însă, începând cu anii ’60, odată cu importul raselor cu procent mare de carne în carcasă şi ritm rapid de creştere, precum Marele alb, Landrace, Duroc sau Hampshire, interesul pentru această specie a scăzut.

În ultimii ani, gospodarii din Banatul Montan au reînviat tradiţia creşterii porcilor de Mangaliţa, poate şi pentru că această rasă nu este deloc pretenţioasă la hrană, mulţumindu-se cu orice, fie masă verde, rădăcinoase, bostănoase sau cereale.

Un astfel de exemplu este şi familia Crsta din satul Tirol, care de trei ani este prezentă cu preparatele sale din carne de Mangaliţa la târgurile agricole şi de profil din ţară şi de peste hotare. În gospodăria din Tirol, familia are trei scroafe şi un mascul. Suficient pentru consumul propriu şi cel al oaspeţilor care le trec pragul.

mangalita-2

„Afacearea noastră este mică, pentru că producţia este destul de limitată. Nu avem clienţi la nivel naţional, cei care ne cumpără preparatele sunt mai mult cunoştinţe. Această rasă nu este deloc gălăgioasă, se creşte uşor şi nici nu mănâncă foarte mult, comparativ cu cei din rasa Duroc. Slănina lor este însă de foarte bună calitate“, ne spune Oana Crsta. În gospodăria din Tirol se pregătesc diverse sortimente de produse crud-uscate fără fum, precum cârnaţi, ceafă, slănină albă cu boia sau verdeaţă, ruladă din piept de porc şi altele. Şi chiar dacă nu sunt deloc ieftine, gurmanzii nu se uită deloc la bani atunci când vine vorba de o masă copioasă. „Da, produsele din carne de Mangaliţa sunt mai scumpe, deoarece perioada de maturare a lor este de la cinci luni la doi ani. Oamenii care ne cumpără produsele la târgurile la care participăm nu sunt interesaţi de preţ, ci sunt curioşi să vadă ce înseamnă un produs crud-uscat fără fum. Iar după ce degustă, scot portofelul şi cumpără, fără a mai sta pe gânduri“, ne-a mai spus Oana Crsta. Şi nu doar românii apreciază carnea acestei rase de porc, ci şi austriecii care vizitează Tirolul an de an.

Şi chiar dacă porcul de Mangaliţa are nevoie de aproape doi ani pentru a ajunge la dezvoltarea optimă, acesta compensează prin calitatea deosebită a cărnii şi a grăsimii, aflăm de la inginerul zootehnist Liviu Munteanu: „Gustul cărnii este deosebit de bun, datorat pe de-o parte genelor străvechi, nealterate de ingineria genetică, iar pe de altă parte, hrănirii tradiţionale şi creşterii în sistem extensiv. În al doilea rând, între fibrele musculare ale cărnii se găsesc grăuncioare de grăsime care îi conferă o calitate superioară, unică. În ceea ce priveşte afirmaţia potrivit căreia carne de Mangaliţa nu are colesterol, eu nu aş fi întru totul de acord. Spun asta pentru că nu am văzut niciodată un buletin oficial de analiză bio-chimică eliberat de vreun institut de cercetări care să ateste acest lucru, şi nici un specialist recunoscut de la noi nu a afirmat aşa ceva. Cred că este doar un slogan comercial ce face parte dintr-o strategie de marketing. Totuşi, este o carne de porc, nicidecum o plantă!“.

Taguri: ,


Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Vela a făcut curăţenie: primarii din Moldova Nouă, Grădinari şi Forotic, excluşi din PNL
CARAŞ-SEVERIN - Pentru primarul din Ramna decizia a fost amânată, deoarece în familia Magdalenei Ciurea a fost un [...] mai multe »
Primarii care au cochetat cu alţii să plece
CARAŞ-SEVERIN - Preşedintele PSD Caraş-Severin consideră că ar fi un gest de normalitate ca primarii de Marga şi [...] mai multe »
Lemnele cu parfum penal se cară cu TIR-ul
CARAŞ-SEVERIN - Multă vreme, Radarul pădurilor a avut succes pentru că mai toată lumea dădea alarma când vedea [...] mai multe »
Plan roşu pe DN6: carambol între două microbuze şi un autoturism
TOPLEŢ - Un apel la 112 anunţa un accident rutier produs pe DN6, la intrarea în Topleţ, dinspre Orşova, în care au [...] mai multe »
A vrut să se arunce de pe acoperişul Spitalului
REŞIŢA - Mai multe echipaje de salvare au fost mobilizate în aventura matinală a unui bărbat certat cu nevasta, cu [...] mai multe »
2,9 milioane de lei pentru confortul gugulanilor
CARANSEBEŞ - Primarul Felix Borcean a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Servicii publice performante [...] mai multe »
Petreceţi weekendul la 1800 de metri! Surprindeţi apusul şi ascultaţi muzică!
MUNTELE MIC - Muntele, dar mai ales weRide, vă invită în acest weekend la un nou concert inedit la înălțime. [...] mai multe »
Reşiţa nu mai tremură în calea puhoaielor!
REŞIŢA - Asta spune primarul Ioan Popa, declarându-se încântat că eforturile municipalităţii încep să-şi [...] mai multe »
La Reşiţa plouă cu acoperişuri de bloc
REŞIŢA - Rafalele de ploaie şi vântul au făcut ca în anumite zone ale Reşiţei să cadă acoperişurile de pe [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou