Reactualizat la:

Mangalita isi recastiga locul pe masa banatenilor

Mangalita isi recastiga locul pe masa banatenilor
Scris de Roxana Bălan Nafiru - REŞIŢA – Bănăţenii de la munte s-au reapucat de creşterea porcilor din rasa Mangaliţa şi nu au decât de câştigat.

Rectifica

Numit de unii „porcul somon“, datorită procentului mare de acizi graşi nesaturaţi din carne, de alţii „butoiul de untură“, pentru calitatea slăninii sale, Mangaliţa este o rasă de porc autohtonă, fiind, potrivit specialiştilor, rezultatul încrucişării dintre mistreţ şi exemplarele locale.

În România, porcul din rasa Mangaliţa nu a lipsit din nici o gospodărie ţărănească, însă, începând cu anii ’60, odată cu importul raselor cu procent mare de carne în carcasă şi ritm rapid de creştere, precum Marele alb, Landrace, Duroc sau Hampshire, interesul pentru această specie a scăzut.

În ultimii ani, gospodarii din Banatul Montan au reînviat tradiţia creşterii porcilor de Mangaliţa, poate şi pentru că această rasă nu este deloc pretenţioasă la hrană, mulţumindu-se cu orice, fie masă verde, rădăcinoase, bostănoase sau cereale.

Un astfel de exemplu este şi familia Crsta din satul Tirol, care de trei ani este prezentă cu preparatele sale din carne de Mangaliţa la târgurile agricole şi de profil din ţară şi de peste hotare. În gospodăria din Tirol, familia are trei scroafe şi un mascul. Suficient pentru consumul propriu şi cel al oaspeţilor care le trec pragul.

mangalita-2

„Afacearea noastră este mică, pentru că producţia este destul de limitată. Nu avem clienţi la nivel naţional, cei care ne cumpără preparatele sunt mai mult cunoştinţe. Această rasă nu este deloc gălăgioasă, se creşte uşor şi nici nu mănâncă foarte mult, comparativ cu cei din rasa Duroc. Slănina lor este însă de foarte bună calitate“, ne spune Oana Crsta. În gospodăria din Tirol se pregătesc diverse sortimente de produse crud-uscate fără fum, precum cârnaţi, ceafă, slănină albă cu boia sau verdeaţă, ruladă din piept de porc şi altele. Şi chiar dacă nu sunt deloc ieftine, gurmanzii nu se uită deloc la bani atunci când vine vorba de o masă copioasă. „Da, produsele din carne de Mangaliţa sunt mai scumpe, deoarece perioada de maturare a lor este de la cinci luni la doi ani. Oamenii care ne cumpără produsele la târgurile la care participăm nu sunt interesaţi de preţ, ci sunt curioşi să vadă ce înseamnă un produs crud-uscat fără fum. Iar după ce degustă, scot portofelul şi cumpără, fără a mai sta pe gânduri“, ne-a mai spus Oana Crsta. Şi nu doar românii apreciază carnea acestei rase de porc, ci şi austriecii care vizitează Tirolul an de an.

Şi chiar dacă porcul de Mangaliţa are nevoie de aproape doi ani pentru a ajunge la dezvoltarea optimă, acesta compensează prin calitatea deosebită a cărnii şi a grăsimii, aflăm de la inginerul zootehnist Liviu Munteanu: „Gustul cărnii este deosebit de bun, datorat pe de-o parte genelor străvechi, nealterate de ingineria genetică, iar pe de altă parte, hrănirii tradiţionale şi creşterii în sistem extensiv. În al doilea rând, între fibrele musculare ale cărnii se găsesc grăuncioare de grăsime care îi conferă o calitate superioară, unică. În ceea ce priveşte afirmaţia potrivit căreia carne de Mangaliţa nu are colesterol, eu nu aş fi întru totul de acord. Spun asta pentru că nu am văzut niciodată un buletin oficial de analiză bio-chimică eliberat de vreun institut de cercetări care să ateste acest lucru, şi nici un specialist recunoscut de la noi nu a afirmat aşa ceva. Cred că este doar un slogan comercial ce face parte dintr-o strategie de marketing. Totuşi, este o carne de porc, nicidecum o plantă!“.

Taguri: ,


Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Bataie ca-n filme la Borlova
BORLOVA - Vineri seara, în satul de la poalele Muntelui Mic s-au împărțit pumni în stânga și dreapta, după un [...] mai multe »
Steaua din pumnii campionului
DEZEȘTI - „În box, nimic nu e mai efemer ca... vedeta”, spunea marele campion Gheorghe Fiat. Un prizonier al [...] mai multe »
Casute pentru Targul de Craciun
REŞIŢA - Mai multe voci au susţinut că nu văd rostul deciziei de a se schimba căsuţele vechi de lemn din centrul [...] mai multe »
Borcean scoate castanele din foc pentru Hidroconstructia si AquaCaras
CARANSEBEȘ - Foarte mulți caransebeșeni semnalează pe rețelele de socializare modul dezastruos în care [...] mai multe »
(E) Promisiunile populiste ale PSD inainte de alegeri nu-i mai pot convinge pe caraseni
CARAȘ-SEVERIN PNL este singurul partid care are un proiect concret pentru ca România să meargă înainte. În fața [...] mai multe »
Mii de pasari si animale mici, expuse la Caransebes
CARANSEBEȘ - Peste 3000 de păsări de curte și exotice, porumbei, iepuri și alte animale mici încântă privirile [...] mai multe »
Drum inchis spre Muntele Mic
CARAŞ-SEVERIN - Direcţia de Administrare a Domeniului Public și Privat Caraş-Severin, în calitate de administrator [...] mai multe »
Octombrie rosu, in varianta ITM
REŞIŢA - Un scurt bilanţ ne arată că luna octombrie s-a dovedit una activă din punct de vedere al controalelor [...] mai multe »
Cod portocaliu in muntii caraseni
CARAȘ-SEVERIN - Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri dimineața o avertizare de tip nowcasting, [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou