Reactualizat la:

Mancam paine sau… E-uri pe vatra?

Mancam paine sau… E-uri pe vatra?
REŞIŢA – Făină, drojdie, apă şi sare, cam aşa suna reţeta de pâine a bunicii. Ce găsim astăzi în rafturi este o cu totul altă poveste.

Rectifica

Dacă în urmă cu câteva decenii bune, tot românul mânca sănătos deşi statul nu impunea cine ştie cât de multe reguli în materie, iată că astăzi, meniurile noastre sunt pline de produse de calitate îndoielnică, în pofida regulilor din ce în ce mai stufoase. Aşa se face că pe rafturile magazinelor găsim sucuri fără conservanţi, despre care ambalajul declară că au 100% fructe, deşi acest lucru este pur şi simplu imposibil, mai ales luând în calcul termenele lungi de valabilitate, ori pateuri naturale care conţin doar 0,x% ficat, pe lângă pieliţe, şoric, prafuri şi multe arome şi coloranţi care să le dea un gust, un miros şi un aspect sănătos. La fel stau lucrurile şi cu laptele, la fel de natural potrivit etichetei, dar care poate fi consumat luni bune.

De astfel de practici care îndulcesc caracteristicile organoleptice nu este scutită nici măcar pâinea. Potrivit unui studiu întocmit de către Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, în foarte puţine cazuri, pâinea este făcută doar din făină, apă, sare şi drojdie. Documentul, întocmit chiar pe baza datelor transmise de către societăţile de panificaţie, produsele supuse analizei conţin până la opt E-uri, fie că este vorba despre pâinea pe vatră, de cea feliată, toast, floarea soarelui sau de alt tip de produs.

Cam ce conţine pâinea noastră cea de toate zilele în afara ingredientelor din reţeta clasică? Pe lista declarată de producători apar E 475 – Esteri poliglicerici ai acizilor graşi, E 471 – Mono şi digliceride ale acizilor graşi, E 330 – Acid citric, E 300 – Acid ascorbic, E 270 – Acid lactic, E 263 – Acetat de calciu, E 262(ii) – Diacetat de sodiu, E 322 – Lecitină din soia, E 170 – Carbonat de calciu, E 472e – Esteri mono şi diacetil tartici ai mono şi digliceridelor cu acizi graţi, E 481 – Lactilat de sodiu, E 282 – Propionat de calciu, E 481 – Stearoil-2-lactilat de sodiu şi E 920 – L-cisteina.

Antoniu Mocanu



Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Il faci pe dracu, ca n-ai cu cine!
BOLVAŞNIŢA - Spune supărat primarul comunei Bolvaşniţa, referindu-se la proasta comunicare existentă între [...] mai multe »
De Ruga, Jupa va avea camin cultural ca nou
CARANSEBEȘ - Lucrările demarate de municipalitatea din Caransebeș sunt aproape gata, iar prima petrecere în căminul [...] mai multe »
Autostrada Albastra, legata de A6 prin Valea Almăjului
CARAŞ-SEVERIN - Este vorba de un proiect de viitor, ce-i drept unul de anvergură, despre care a vorbit deschis [...] mai multe »
Surprinsi transformand dealurile in haldine
REŞIŢA - Câţiva angajaţi ai unui constructor au fost surprinşi pe camerele de supraveghere în timp ce aruncau, pe [...] mai multe »
Prah – biletul castigator al vietii in doi
REŞIŢA - Şi al managerului Florin Ionescu, care a evoluat pe scena Teatrului de Vest în această premieră în [...] mai multe »
16 octombrie, zi cu noroc pentru 3.000 de caraseni
REŞIŢA - De marți, o parte din totalul celor aproape 19.400 de fermieri care au depus cereri unice de plată [...] mai multe »
La 93 de ani, calcat mortal de o masina de salubritate
REŞIŢA - Un bărbat în vârstă de 93 de ani care se afla în apropierea pubelelor din curtea Azilului de bătrâni [...] mai multe »
La spitalul din Caransebes, unii te refuza, altii te-ngrijesc
CARANSEBEȘ - Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș a ajuns încă o dată pe rețelele de socializare. De [...] mai multe »
Popa pregateste proiectul Semmeringului Banatean
REŞIŢA - Edilul spune că dacă vor fi probleme, e gata să plătească studiul de prefezabilitate din banii lui, doar [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou