Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În cea de-a treia expoziție personală, ea explorează noi posibilități de exprimare artistică a personalității. În „Orizonturi cromatice“ abordează aceeași tematică, dar experimentând alte culori, materiale și texturi pe pânze mult mai mari. Înconjurată de admiratori, la doar 7 ani, ea confirmă un talent precoce, manifestat de timpuriu, primul vernisaj având loc la Reșița la vârsta de 5 ani.

Dacă la cinci ani a rupt gura târgului cu prima expoziție, sub îndrumarea și atenta supraveghere a tatălui, pictorul și profesorul Marian Truțulescu, Maia i-a înminunat din nou miercuri pe admiratorii ei la Liceul de Arte Sabin Pautza. Alături de unele lucrări expuse în primăvară la Casa Artelor din Timișoara, ea și-a prezentat noile lucrări sub genericul „Orizonturi cromatice“. Se pare că experimentează în continuare paleta de culori, în lucrările executate în timpul vacanței de vară axându-se pe movurile lavandei, cărora le conferă aura mistică și căldura regăsită în simbolistica generoasă pe care o conține.

„Am continuat să lucrez, a spus Maia, foto-peisaje, fluturi, flori, am mai făcut și o balerină pe care am arătat-o la Timișoara. Îmi place să mă joc cu culorile, în special mov, roz, albastru și verde“.

Ea are, într-adevăr, în colecție mai multe lucrări pe aceste teme și o serie de structuri realizate pe pânze de dimensiuni mari în culori acrilice, dar continuă să fie fascinată în acest univers cromatic și de alte materiale, pietre, nasturi, dantelă, flori artificiale, care se contopesc în lucrare cu naturalețe, ca parte a compoziției.

La vernisaj, Marian Truțulescu a expus și un videoclip în care Maia este surprinsă în timpul lucrului, pictând pânza pe jos, cu tălpile goale, dar ținând pensula cu o ușurință de maestru. Despre această nouă expoziție, el a precizat: „Față de acum doi ani, când a avut prima expoziție, lucrările Maiei sunt din ce în ce mai mari și din ce în ce mai curajoase din punct de vedere cromatic. Ca tematică nu s-a schimbat foarte mult, preferă în continuare reluarea elementelor din natură, pe care le imaginează așa cum știe doar ea, cu diverse alte materiale și texturi pe care le experimentează dintr-o joacă și curiozitate specifice vârstei. După expoziția de la Timișoara, ecourile au fost de bun augur, în sensul că a mai fost căutată de alți organizatori de expoziții din București și sperăm anul viitor să se lege ceva“.

Maia va împlini 8 ani în 11 ianuarie 2018, preocupările ei oscilând între școală, muzică și pictură. Despre talentul ei au vorbit Carina Pristavu, directorul Liceului de Arte Sabin Pautza, pictorul Nicolae Dumitru Vlădulescu și criticul de artă Adrian Stepan, care și-a exprimat în termeni de specialitate emoția produsă de talentul special al Maiei: „E grozavă fata asta! Stăpânește spațiul ca nimeni altcineva, dar ca un copil, nu lasă nimic nefolosit. Culmea, însă, este că o face cu maturitate, asta în afară de faptul că are un fantastic simț al culorii. Fiecare spațiu al ei are o dominantă de culoare, dar în jur vezi toate armonicele, exact ca în muzică, ca în bătaia de clopot unde, după ce principalul sunet a dispărut, plutesc în aer armonicele lui. Este un copil mai mult decât dotat, un talent în plină floare. Totul este să nu intre pe niște strâmtori de concept în viitor. I-ar ucide zborul, i-ar tăia aripile, i-ar frâna personalitatea care acum înflorește. Pornind de la fluturii ei din 2015 până la ultimele lucrări, care frizează zona abstractului, a nonconvenționalului, e mai mult decât se poate cere unui copil“. În plus, inițierea ei iese din spațiul de creație și continuă în fața maeștrilor unde se oprește și contemplă, colindând cu orice prilej, galeriile și muzeele de artă, cerând tatălui – profesor, explicații.

Expoziția ei va rămâne la galeria „Lyceum“ a Liceului Sabin Pautza până în luna decembrie.