Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Statistica ITM arată că, deşi numărul angajatorilor şi angajaţilor a scăzut, cresc accidentele mortale de muncă.

În primele opt luni ale acestui an, pe raza judeţului au avut loc 33 de evenimente de muncă, soldate cu 36 de accidentaţi, dintre care zece au decedat. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul total al accidentelor a scăzut, însă s-a dublat numărul deceselor. În cifre absolute, la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraş-Severin au fost înregistrate anul trecut 45 de evenimente, soldate cu 45 de accidentaţi, dintre care cinci mortal. Din totalul de 33 de evenimente produse în acest an, 17 au fost înregistrate ca accidente de muncă şi patru ca accidente în afara muncii, iar celelalte sunt în curs de cercetare pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea lor. O scădere semnificativă s-a înregistrat în cazul bolilor profesionale. Dacă în primele opt luni ale anului trecut au fost 12 cazuri de boli profesionale înregistrate, în acest an, s-au înregistrat doar două cazuri.

„Unii angajatori nu conştientizează faptul că omul este capitalul cel mai important, fiind factorul decisiv în procesul de producţie, şi că securitatea lucrărilor nu reprezintă o cheltuială, ci o investiţie necesară pentru a evita o serie de costuri, directe sau indirecte. Datele statistice reflectă faptul că există, în continuare, condiţii de muncă în care se manifestă riscuri profesionle şi o cultură de prevenire a riscurilor insuficient dezvoltată la nivelul întreprinderilor”, a declarat Ştefan Bala, inspector şef adjunct securitate şi sănătate în muncă. Acesta este de părere că nici lucrătorii nu îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu instruirea pe care au primit-o din partea angajatorului, astfel încât să elimine pericolul de accidentare sau îmbolnăvire profesională.