Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cam aşa trece vremea la Reşiţa. Primăria rămâne însă fără amenzi, iar gurile de canal tot fără capac…În urmă cu câteva zile, municipalitatea anunţa că va înăspri amenzile pe care este în măsură să le aplice pentru furturile de elemente metalice din avutul public al urbei. Zis şi făcut.

Consilierii locali reşiţeni, întruniţi luni, 17 septembrie, în şedinţă extraordinară, au votat propunerea ca amenzile să crească de zece ori, făcută de primarul Mihai Stepanescu, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii aparatului de lucru al municipalităţii, cu cei ai Instituţiei Prefectului, ai Gărzii de Mediu, ai AquaCaraş, ai Poliţiei Locale şi ai celei Municipale.

Proiectul de hotărâre prevede ca amenzile pentru persoanele care sustrag capace de canal şi grătare de pe domeniul public în vederea valorificării, precum şi pentru administratorii firmelor de colectare a fierului vechi care acceptă astfel de elemente, să fie de 10 ori mai mari. De asemenea, de ambele părţi se vor întocmi dosare penale, iar centrelor de colectare le va fi retrasă autorizaţia de funcţionare“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Acum este discutabil în ce măsură primăria poate face un dosar penal sau poate retrage o autorizaţie de funcţionare. Care este noul sau vechiul cuantum al amenzilor? „Hotărârea de consiliu nu stabileşte nişte limite“, explică Ildiko Szendrei, purtătorul de cuvânt al primăriei, care a precizat că nici în momentul de faţă nu există un anumit cuantum, amenzile fiind stabilite diferenţiat în funcţie de cantitatea de fier furată. Cât, însă, nu se ştie. Potrivit acesteia, nu a fost stabilită o valoare minimă sau una maximă…

Antoniu Mocanu