Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În urma demersurilor inițiate și susținute de preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, în ultima ședință de Guvern a fost aprobat memorandumul prin care s-a propus deschiderea unor puncte de trecere a frontierei între România şi Republica Serbia, între localităţile Moldova Nouă şi Veliko Gradişte (traversare cu bacul), precum şi între Socol şi Vracev Gaj (pod peste râul Nera).

Valoarea totală a celor două proiecte, „Pod peste râul Nera de la Socol la Vračev Gaj” și „Punct de traversare a Dunării cu bacul între localităţile Moldova Nouă şi Golubac”, este de 3.985.951 euro.

Sunt proiecte aprobate spre a obține finanțare prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania – Republica Serbia dar pentru care nu s-au încheiat încă contractele de finanțare. Scopul proiectului „Pod peste râul Nera de la Socol la Vračev Gaj” îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de transport în vestul județului Caraș-Severin, în vederea dinamizării schimburilor economice și turistice de o parte şi de alta a zonei de frontieră România – Serbia. Prin proiectul ce are ca partener Municipalitatea Biserica Albă (Republica Serbia) se dorește realizarea podului peste râul Nera, pod ce face legătură între localitățile Socol şi Vračev Gaj.

Partenerii Consiliului Județean Caraș-Severin în cadrul celui de-al doilea proiect – „Punct de traversare a Dunării cu bacul între localităţile Moldova Nouă şi Golubac” – sunt Primăria orașului Moldova Nouă (România) și municipalităţile Golubac și Veliko Gradiste (Republica Serbia). Consiliul Județean Caraș-Severin are în prezent în implementare alte două proiecte ce au obținut finanțare prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania – Republica Serbia. Este vorba de proiectele: „Îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a autorităţilor române şi sârbe în situaţii de urgenţă” (valoare totală de 1.901.041,73 euro) și „Studii privind realizare apărare mal în zona umedă Divici-Pojejena” în cuantum de 637.700 euro.