Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Propunerea pentru completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, cu 76 de voturi pentru şi patru abţineri.

În expunerea de motive se sublinează că proiectul are ca scop asigurarea accesului facil al producătorilor naţionali pe piaţa de desfacere reprezentată de comercianţii cash&carry. „Persoanele juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca pentru carne, legume şi fructe să achiziţioneze aceste produse, în proporţie de cel puţin 51%, corespunzător fiecărei categorii, din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. În lunile de iarna (decembrie-februarie), în magazinele menţionate, legumele şi fructele din import să reprezinte maximum 70% din oferta pe fiecare categorie, se arată în raportul favorabil al Comisiei economice, însuşit de plenul Senatului.

Lanţul alimentar scurt reprezintă, potrivit raportului Comisiei economice, „un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi dezvoltare economică locală“. Actul normativ va intra în dezbatere şi în Camera Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.