Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În perioada 8-10 mai au loc mai multe evenimente pentru a celebra Ziua Națională a Egalității de Șanse și Gen în România.

Luni, 8 mai 2017, a avut loc în Parlament conferința „Egalitatea de gen: Test pentru democrație”, organizată de Comisiile pentru egalitatea de șanse din Camera Deputaților și Senat. De asemenea, pe holurile din Parlament vor avea loc expoziții realizate de Coaliția pentru Egalitatea de Gen. Scopul conferinţei a fost acela de a transmite un mesaj puternic de solidaritate cu victimele violenței domestice și discriminării de gen din țara noastră.

„Modul în care egalitatea de gen este percepută și implementată într-o țară este indicatorul cel mai important al nivelului de maturitate al democrației din țara respectivă. Egalitatea de gen este un subiect extraordinar de important pentru orice societate; astfel, îndrăznesc să spun că el poate, și trebuie să fie, transpartinic și transinstituțional. Doar împreună putem genera acea schimbare structurală care să aducă realmente România în rândul democrațiilor mature și dezvoltate“, a declarat Oana Bîzgan, președinta Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților.

La conferinţă a luat parte şi deputata de Caraş-Severin, Luminiţa Jivan, care mereu susţine implicarea femeilor în politică, afaceri, în domenii în care sunt minoritare. „Astfel de evenimente sunt binevenite. Şansele trebuie să fie egale. Implicarea femeilor în afaceri este foarte scăzută, rata fiind sub media Uniunii Europene. La fel şi în politică. Parlamentul României, de exemplu, este o oglindă a inegalităţilor de gen.. Avem 87 de doamne femei parlamentar şi 378 de bărbaţi. Putem face strategii, putem face proiecte de orice fel, însă dacă nu există voinţa de a diminua acest fenomen nu vom realiza mare lucru. Vreau să le spun femeilor din România, din Caraş-Severin să fie puternice. Nu au nevoie de aprobarea nimănui pentru a ieşi în evidenţă. Trebuie doar voinţă şi implicare, şansele ni le dăm singure“, ne-a declarat Luminiţa Jivan. Printre cei prezenţi la conferinţă s-a numărat şi comisarul european Corina Creţu.