Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Artistul reșițean Ovidiu Iovanel surprinde frumusețea florilor obținând un efect unic, cum doar acuarela poate crea. Stau mărturie lucrările sale, expuse în această perioadă la Galeria „Agora”. Ovidiu s-a născut la Reșița, și a absolvit cursurile Liceului „Traian Lalescu”, profil matematică-fizică. În paralel, timp de trei ani, a urmat cursurile școlii populare de arte, clasa prof. Petru Galiș. La o șuetă, Ovidiu ne-a vorbit despre el și arta sa.

Despre copiii de doi ani obișnuim să spunem că desenează atunci când mâzgălesc strângând creioanele în pumni. Dar familia lui Ovidiu a observat altceva la copilul lor. Ovidiu chiar desena. Și a continuat să facă asta și-n clasele I-IV, când copia imagini din reviste aduse din Germania. A urmat perioada super eroilor, când Superman, Spiderman sau personaje din Războiul stelelor ieșeau din mâinile viitorului artist. „Colegii îmi cereau câte-un desen și-mi dădeau la schimb mașinuțe de fier. Așa mi-am făcut o colecție de vreo 30 mașini de lux la care pot doar să mă uit”, își amintește Ovidiu amuzându-se. În anii de liceu s-a axat pe trupe rock desenându-i pe Iron Maiden, AC/DC, Kiss sau Doken. După care a venit o pauză de 20 de ani de-a lungul cărora a pus pensula în cui.

Am făcut facultatea de arhitectură la Timișoara. Aici nu se pune baza pe desenul artistic, așa că m-am dedicat desenului tehnic atât în timpul studenției cât și după aceea, în perioada când am lucrat ca arhitect. Au fost și perioade când nu am pictat chiar nimic. Dar, în 2012, mi-am zis să mă axez pe desen artistic și pe pictură”, rememorează artistul. Ovidiu s-a dedicat studiului individual și a căutat cursurile marilor maeștri contemporani. I-a găsit pe internet pe Thomas Schaeller, Alvaro Castagnet, David Taylor, Joseph Zbukvic, Liu Li, Eugen Chisnicean, Fabio Cembranelli sau Yuko Nagayama. A cumpărat DVD-uri scoase de ei, de la unii chiar a luat lecții.

pictura-expo

Au urmat expoziții în țară și-n străinătate și prima expoziție personală la Reșița. Se întâmpla anul trecut, când Ovidiu expunea 30 de lucrări în acuarelă cu instantanee din Reșița de azi și de altădată. Expoziția deschisă în această perioadă la Galeria „Agora” este dedicată florilor.Tehnica mea preferată este acuarela căci efectul e unic. Îmi place să pictez peisaje urbane și flori. Celor care vor să se dedice desenului, le recomand să caute marii maeștri contemporani. Așa își pot face o bază pe care ulterior pot experimEnta pe cont propriu”, își încheie gândurile Ovidiu.