Caraş-Severin, Romania

GRĂDINARI/VRANIDacă drumurile județene sunt catastrofale, măcar cele comunale să arate mai bine.

După ce am aflat care este părerea lui Valentin Ovidiu Firca, primarul comunei Grădinari, în legătură cu drumul Greoni-Vrani – oricum chestiunea în cauză nu este în bucătăria sa, deși are de bătut acest drum destul de des, dacă nu zilnic – ne-am interesat ce se mai face pentru locuitorii de aici. Asta în ideea că, treptat, satele și comunele românești vor prelua câte ceva din viața idilică de la țară regăsită în satele europene, că tot se face apel la banii europeni.

La Ministerul Dezvoltării Regionale se află, așadar, pentru aprobări proiectul pentru refacerea drumurilor comunale în valoare de 1 milion de euro, de asemenea, racordurile la canalizare în valoare de aprox. 900.000 lei, iar căminul cultural din Grădinari va fi reabilitat, dosarul cu documentația necesară fiind deja depus, un proiect în valoare de 500.000 euro. „Avem și un masterplan cu AquaCaraș – ne mai informează primarul, nu știm ce să mai facem în legătură cu apa că de trei ani ne chinuim la Grădinari cu reabilitarea coloanei, iar la Greoni de la zero“.

Cei care practică fotbalul pot, în orice caz, să fie fericiți pentru că între proiectele primarului se numără și două terenuri de minifotbal în ambele localități. Monumentele sunt și ele pe lista reabilitărilor, așa cum se știe, la Grădinari se află amplasat chiar în fața Primăriei, în mijlocul localității, Monumentul eroilor – prevăzut cu coloane în stil doric, de asemenea Turnul Cacovii în stil roman – ruinele celei mai vechi clădiri din Banat, respectiv ale unei mănăstiri atestată documentar încă din sec.al XVI-lea și Podul Turcesc. În parteneriat cu Consiliul Județean și alte primării mai există un proiect în care sunt incluse și comunele Ticvani și Secășeni. Astfel, „ de la intrarea în Grădinari vor fi alei pentru bicicliști, părculețe, șanțuri și rigole“ – ne informază edilul comunei, documentația având termen limită de depunere până în data de 13 iulie.

Și la Greoni se depun eforturi pentru ca oamenii să trăiască mai bine, să bată și înspre ei vântul civilizației. Cel puțin așa ne-a asigurat viceprimarul Ion Drica, documentațiile proiectului pentru canalizare fiind depus zilele trecute chiar de către primarul Gheorghe Moată la Ministerul Dezvoltării Regionale. După finalizarea acestuia vor fi pietruite străzile laterale, inclusiv drumul până la cimitir, atât în Vrani, cât și în satele aparținătoare, Ciortea și Iertof.