Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Un interviu Jurnal CS cu Lucian Manole, cel care, după o îndelungată carieră ca sportiv şi oficial la Gloria Reşiţa, a devenit reprezentant al Clubului Sportiv FC Caransebeş.JCS: Domnule Lucian Manole, care este, exact, funcţia dv în cadrul Clubului FC Caransebeş, şi de când v-aţi pus în slujba echipei de fotbal?

LUCIAN MANOLE: Calitatea mea oficială e aceea de director tehnic, dar, la nevoie, îndeplinesc şi alte sarcini adiacente, impuse de regulamentele de desfăşurare a competiţiilor. La solicitarea finanţatorului mă implic în orice problemă a clubului. În ceea ce priveşte cea de a doua parte a întrebării, sunt alături de echipă de aproape un an, şi efectiv de la începutul acestui campionat. Am venit la solicitarea preşedintelui clubului, Cosmin Popovici, şi a finanţatorului Marian Copilu.
 

JCS: Cum caracterizaţi parcursul echipei în turul Campionatului Ligii a III-a de fotbal, Seria a IV-a?

L.M.: A fost, din punctul meu de vedere, un parcurs mulţumitor, ţinând cont de faptul că omogenitatea echipei a avut de suferit, patru jucători, şi mă refer aici la Stancu, Vucea, Scărlătescu şi Adi Ganea, venind după începerea campionatului. 

 

JCS: La Caransebeş s-a creat piramida performanţei, dacă se poate spune aşa, având încă două echipe în eşaloanele IV şi V, care se comportă bine în respectivele campionate. În aceste condiţii, chiar era nevoie de „stranieri”?

L.M.: Nu le-aş spune „stranieri”, întrucât toţi aceşti jucători sunt din zonă, cu excepţia lui Firoiu şi a lui Bârsan, care sunt din Craiova. În rest, Liuba e de la Oraviţa, Cioloca şi Bâldea, de la Moldova Nouă, Scărlătescu e gugulan cu acte în regulă, Opriş este de la Orşova, Dubei, Costachi şi Vijulie sunt reşiţeni, Staicu şi Vucea, de la Timişoara.

 

JCS: Simţiţi o satisfacţie o anume, ştiind că, la sfârşitul turului, v-aţi clasat înaintea celor două echipe din Reşiţa, FC Şcolar Reşiţa şi Muncitorul Reşiţa?

L.M.: Obiectivul nostru nu a fost niciodată clasarea în faţa uneia sau a alteia dintre echipe, fie că este ea din Reşiţa sau din altă parte. Ca o completare, dorinţa mea ar fi fost ca podiumul să fie format din echipe numai din Caraş-Severin. Noi ne-a propus să câştigăm cât mai multe puncte şi o clasare pe măsura lor.

 

JCS: Mai are FC Caransebeş şanse la promovarea în Liga a II-a?

L.M.: În cazul în care ne vom bucura de stabilitate financiară, lucru care lasă de dorit peste tot în ţară, dacă lotul va fi completat cu patru-cinci jucători de valoare, şi menţinerea scheletului actual, se poate spera la mai mult. În plus, comparativ cu anul trecut, am redus consistent aria de transferuri şi numărul jucătorilor pe care i-am adus la echipă, lotul fiind mai restrâns din punct de vedere numeric.

 

JCS: Este ştiut că gugulanii au restanţe în privinţa salariilor, pe două luni. Care este cauza acestei stări de lucruri?

L.M.: Nu comentez ce a fost în campionatul trecut la echipă. Sperăm ca situaţia financiară să se reglementeze şi să reuşim să aplicăm sistemul propus de finanţatorul Marian Copilu, acela de diminuare a salariilor cu 25 la sută şi majorarea primelor de joc cu 50 la sută, astfel putând fi răsplătită performanţa.

 

JCS: Echipa are o nouă titulatură, FC Caransebeş, fiind formaţia oraşului. S-a mai schimbat şi altceva?

L.M.: Prin implicarea celor doi factori decizionali, respectiv Primăria Caransebeş şi personal a domnului primar Marcel Vela, pe de o parte, şi a finanţatorului Marian Copilu, sperăm, ca o noutate, ca acest proiect să dea rezultate şi să facă cu adevărat cinste municipiului de pe Timiş şi Sebeş.

 

JCS: FC Caransebeş II este o pepinieră pentru prima echipă?

L.M.: Sperăm ca aceşti puşti să crească în valoare, să se ridice la nivelul eşalonului trei al fotbalului românesc, astfel încât să nu mai fim nevoiţi să căutăm fotbalişti în alte părţi.