Toţi cei care vin în România din zonele africane afectate de Ebola sunt luaţi în evidenţă de autorităţi la intrarea în ţară, iar direcţiile de sănătate publică le monitorizează starea de sănătate timp de până la 21 de zile, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Medicul epidemiolog şef al Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană, dr. Mircea Borcău, a transmis toate măsurile ce au fost luate către Instituţia Prefectului. Printre acestea se numără achiziţionarea a 20 de costume cu măşti dotate special pentru asemenea cazuri, identificarea unor trasee şi autovehicule pentru transportul celor suspectaţi de a fi contactat boala, precum şi locaţii definite ca zone de carantină unde bolnavii ar putea fi transportaţi în condiţii de maximă siguranţă. De asemenea, cadrele medicale au fost instruite cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru a limita extinderea unui eventual focar. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, deocamdată nu există un tratament pentru Ebola, ci doar un medicament aflat în testare. Epidemia de Ebola a provocat moartea a peste 4.000 de persoane din 7.400 de cazuri înregistrate în şapte ţări, în principal în Liberia, în Sierra Leone şi în Guineea.
Potrivit ministerului Sănătăţii, circa 20 de persoane se află sub acest tip de monitorizare la nivel naţional. În evidenţele Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin nu se află niciun cetăţean străin provenit (de la izbucnirea virulentă a virusului) din zonele africane menţionate de către Ministerul Afacerilor Externe.
Un pacient cu Ebola nu este contagios în perioada de incubaţie, ci de-abia în momentul în care dezvoltă simptome. Monitorizarea medicală se face prin verificarea stării de sănătate şi a temperaturii şi este efectuată de către direcţiile de sănătate publică. Autorităţile în domeniu susţin că oamenii trebuie să ştie că, dacă nu au venit în contact cu persoană infectată cu Ebola, nu au cum să se infecteze.
Ebola nu se transmite pe calea aerului, ci prin contact direct cu persoana, prin secreţiile, prin fluidele pe care corpul le secretă – transpiraţie, vomă, salivă, fecale, urină şi sânge -, care ajung pe tegumentul omului sănătos.
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro