Caraş-Severin, Romania

OCNA DE FIER – În comună nu curge lapte şi miere, dar nici rău nu este, după ce în 2016 aici s-a deschis prima fabrică din ţară de îmbuteliere a apei cu conţinut de aur şi argint, iar un alt investitor se pregăteşte să-şi deschidă acum afacerea.

Primarul Petru Petrişor Panescu se mândreşte cu faptul că a reuşit să atragă în comună investitori serioşi, care nu doar că îşi plătesc la timp redevenţele, dar pun şi o pâine pe masa celor care-şi doresc să muncească. Un lucru îmbucurător, în special pentru mediul rural, unde astfel de ocazii nu se ivesc zilnic. „Am încheiat un contract de concesiune cu un investitor din Timişoara, pentru lucrări de concasare/măcinare calcar şi marmură. Firma aduce bani la Primăriee şi face şi angajări. Practic, acesta este visul oricărui primar! Tot în mandatul acesta s-a deschis şi fabrica de îmbuteliere a apei, care, pe lângă taxele şi impozitele pe care le plăteşte, are şi angajaţi din localitate“, ne-a povestit primarul din Ocna de Fier. Edilul are însă o supărare, aceea că, deşi le-a oferit localnicilor şansa de a munci aproape de casă, aceştia preferă să stea cu mâna întinsă la stat, decât să pună osul la treabă.

„Angajatorul cel nou din Timişoara mărunţeşte marmura pentru gleturi. Încă nu a instalat linia de măcinare, căci nu găseşte specialişti pentru aceasta. Am înţeles că se cer nişte norme, să fie închisă, să nu facă praf în zonă, pentru că este şi fabrica de apă în apropiere. Nu şi-au început încă activitatea, dar îşi plătesc redevenţa. I-am chemat acum să văd cât mai durează până vor deschide făbricuţa. Oricum, sunt investitori serioşi, pentru că îşi plătesc tot ce trebuie la Primărie. Ne-au lăsat vorbă să îi ajutăm pentru angajări, dar este foarte greu pentru că nu prea găsim oameni care vor să lucreze! Tare greu găsim forţă de muncă. Sunt mai mulţi cei care vin din împrejurimi, de la Bocşa sau de la Dognecea, decât sunt din Ocna. Eu le ofer, dar dacă ei nu vor să muncească, n-am ce face! Iar salariile sunt destul de bune… În fine, asta este!“, ne mai spune mâhnit Panescu.