Reședința județului a avut parte, luni, de o altfel de dezbatere publică pentru un nou Kaufland în zona CET, una constructivă, cu întrebări pertinente și răspunsuri pe măsură, sub conducerea administratorului public Vasile Paul, secondat de arhitectul șef al orașului, Mihaela Copia. În afara reprezentanților administrației locale, ai investitorilor – printr-un arhitect al firmei care a elaborat proiectul Planului Urbanistic Zonal pentru platforma vechiului CET –, societatea civilă a fost prezentă prin două voci, nelipsite de altfel de la asemenea evenimente. Invitația la dezbatere a generat un lanț de răspunsuri pe pagina de Facebook a Caon.ro, majoritatea celor care s-au implicat fiind de acord cu ideea proiectului. Unii dintre cei care s-au declarat împotrivă și-ar fi dorit acolo un spațiu de producție, care să genereze cu adevărat locuri de muncă, sau un ștrand.
Totuși, în cadrul dezbaterii, spre deosebire de aversiunea de care s-a „bucurat“ Lidl de la Confecții, Kaufland de la CET are parte de susținere. La nivel oficial s-a vorbit despre greutățile înfruntate în primii pași ai demersului, pentru că vechiul obiectiv părea ușor demolabil. Însă partea subterană a fost mai mult decât infernală pentru investitori, care și-au oprit igienizările la 7 metri adâncime. Iar drumul de aprovizionare va fi construit șerpuit, din cauza hotarului de proprietate al CFR-ului care ocolește, din creion, ceva inexistent. Asta pentru că, la masa negocierilor, nu s-a putut face nimic.
Este important de știut faptul că locul vechiului pod de la Enel va fi luat de unul mult mai circulabil, cu benzi suficient de late pentru a permite un flux normal, cu trotuare și tot ce este necesar. După ce va fi construit, acesta va fi cedat administrației locale. Și va fi amenajată, tot peste Bârzava, o pasarelă pietonală.
Pe platforma vechiului CET se va ridica și un Lidl – care a primit deja undă verde, deși n-a existat nicio dezbatere publică –, pe lângă Kaufland. Primul își va deschide porțile magazinul Lidl (în spazțiul dinspre Enel), terenul fiind deja pregătit, compactat, iar evenimentul inaugural va atrage închiderea celui care funcționează acum vizavi de pasajul central. Acolo au apărut probleme legate de proprietatea terenului, care a fost între timp revendicată.
În privința noului Kaufland (care va ocupa spațiul dinspre Penny), etajul I a ridicat semne de întrebare pentru mulți. Numai că acesta va fi doar parțial, și nu va ascunde galerii comerciale sau vreun mall, ci birouri pentru hypermarket. Nu vor exista clasicele galerii comerciale de tipul celei din Govândari, și nici magazine sau terase la etaj. Așa s-a convenit între investitor și administrația locală. În plus, malul Bârzavei va fi redat proiectului vizând promenada care ar trebui să curgă din Centrul Civic până prin Triaj, cu sincopele momentane de pe platforma Prescom. Vor exista și spații verzi, piste pentru bicicliști și parcări.
Aprovizionarea celor două obiective comerciale se va face prin spate, adică pe artera din apropierea căii ferate, care pornește dintre aceasta și vechiul Prescom – pe lângă vechile casierii ale celor de la gaz –, urmând ca toate problemele legate de proprietatea diferitelor parcele să fie rezolvate în timp. Și dacă la Primărie toată lumea a fost de acord cu inițiativa, în jumătate de an, reșițenii și-ar putea intersecta coșurile de cumpărături la noul Lidl de la CET.
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro