Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Direcţia Silvică a organizat luni licitaţia pentru vânzarea de plante medicinale

În acest an, instituţia s-a axat în principal pe flori de tei şi sunătoare. De asemenea, având în vedere cererea pe piaţa specifică plantelor medicinale a tecilor de fasole, cu ocazia aceleiași licitații, s-a considerat oportună punerea pe piață a acestui sortiment. La procedura de vânzare au participat doi agenți economici care activează în industria procesării plantelor medicinale la nivel naţional (din Orăştie și din judeţul Sălaj).

„Preţurile de vânzare obţinute în urma licitaţiei din 13 iulie sunt: florile de tei vrac – 15,51 lei lei/kg uscat, sunătoarea legată în snopi – 4,8 lei/kg uscat, teci de fasole – 2,55 lei/kg uscat. Prin valorificarea sortimentelor puse în vânzare astăzi, Direcţia silvică îşi va realiza programul cantitativ de 15 tone stabilit pentru anul 2015“, a precizat ing. Dan Câmpan, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Pentru obţinerea unui kilogram de plante medicinale uscate este necesară recoltarea unei cantităţi cuprinsă între 4 şi 6 kg de plante în verde dar, în perioada optimă şi cu respectarea condiţiilor în care acestea trebuie recoltate.

„În general, plantele medicinale se recoltează pe timp uscat, dimineața, după ce roua s-a evaporat sau după amiază, până la apusul soarelui. Pentru utilizarea în scopuri medicinale plantele sau părţile de plantă se usucă în snopuri mici, atârnate în aer, la umbră sau la soare, de la caz la caz“, a mai adăugat Câmpan.