Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta este concluzia desprinsă în urma organizării târgului de muncă pentru absolvenţi.În 23 septembrie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin organiza, la Reşiţa, cea de-a XI-a ediţie a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, eveniment soldat, atunci, cu o singură angajare. Asta chiar dacă în acţiune au fost angrenate 105 posturi în 31 de meserii, cuprinse în oferta unui număr de 34 de agenţi economici cărăşeni. Însă, la o lună de la organizarea evenimentului, situaţia s-a schimbat.

Astfel, dacă în ziua bursei, un singur absolvent a reuşit să se angajeze ca lucrător comercial, la o lună după organizarea acesteia se mai angajaseră, în urma interviurilor şi probelor de lucru, alţi 22, pe locuri oferite în cadrul târgului.

Posturile ce au fost ocupate sunt în următoarele meserii: operator maşini, secretară, vânzător, şofer, asistent farmacist, ospătar, manipulant marfă, lucrător comercial, inginer silvic, asistent vânzări, agent vânzări, operator calculator, inginer geodez, medic veterinar, asistent manager, asistent relaţii cu publicul şi muncitor necalificat.

Dintre cei 22 de tineri încadraţi în decurs de o lună de la organizarea bursei de muncă, patru sunt absolvenţi ai învăţământului superior de lungă durată, patru ai celui de scurtă durată, iar ceilalţi 14 – ai celui liceal şi postliceal.

Potrivit statisticilor întocmite după bursă, reprezentanţii agenţiei au contactat 493 de agenţi economici, dintre care 34 au decis să participe la eveniment, oferta acestora atrăgând un număr de 296 de persoane participante, dintre care 216 absolvenţi. În finalul târgului, 191 absolvenţi au fost selectaţi în vederea încadrării.

Antoniu Mocanu