Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La fel ca anul trecut, un grup de elevi beneficiază de un stagiu de practică de trei săptămâni în alte state partenere.

Anul şcolar 2015/2016 este cel de-al doilea în care Colegiul Economic al Banatului Montan din Reșița derulează proiectul Formare Profesională de Calitate prin Mobilităţi Europene, proiect care a obţinut finanţare prin programul ERASMUS+. În urma evaluării, proiectul liceului reşiţean a primit 96 de puncte din 100 posibile, clasându-se astfel pe locul 6 într-o listă de 102 proiecte aprobate.

Iniţiativa se adresează elevilor din clasa a X-a care studiază pe domeniile: Industrie alimentară, Alimentație publică și Comerț și constă în efectuarea stagiilor de instruire practică, timp de trei săptămâni, în Portugalia sau Cipru, pentru 100 de elevi (câte 50 în fiecare an).

Ce vor face elevii în cele 3 săptămâni de practică? „Elevii de la Industrie alimentară vor învăța despre fabricarea vinurilor și a băuturilor distilate din struguri iar cei de la Comerț vor învăța metodele de comercializare a acestor băuturi prin magazine specializate. Cele două grupuri vor desfășura instruirea practică la două din cele mai renumite crame din Portugalia dar și din Europa: Pegoes și Malo Tao. Elevii de la Alimentație vor învăța să servească preparate și să recomande băuturile asociate, în patru restaurante din stațiunea Setubal, pe riviera Oceanului Atlantic sau în restaurantele hotelului St. George din stațiunea Paphos, Cipru. Toate cheltuielile legate de derularea proiectului sunt asigurate prin finanțare europeană – transport cu avionul, cazare, masă, pregătire lingvistică, pregătire culturală: vizite la obiective culturale și turistice, participare la viața socială și program de petrecere a timpului liber –, elevii luând cu ei numai bagajul personal și «bagajul» de cunoștințe în domeniul de studiu și de limba engleză. Deoarece alocarea financiară pentru cazare și masă este mai mare decât costurile efective ale acestor servicii, conform regulilor UE, diferența va fi dată elevilor sub formă de bani pentru cheltuieli cotidiene, adică bani de buzunar, permițând astfel ca la proiect să participe orice elev, indiferent de starea materială a familiei“, ne informează coordonatorul echipei de management de proiect, Lenuţa Ciurel, profesor în cadrul Colegiului Economic al Banatului Montan, care a mai scris şi câştigat şi alte proiecte europene pentru instituţia reşiţeană de învăţământ. La fel ca anul trecut, la mobilităţi participă, alături de elevi, şi şase profesori.