Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SVERIN – În primele nouă luni ale anului, 3.255 de cărăşeni şi-au găsit de lucru cu sprijinul Agenţiei de şomaj. Cel puţin asta arată cifrele oficiale. Iar cei mai mulţi dintre norocoşi au studii medii.

Nu mai puţin de 3.255 de persoane au reuşit angajarea în primele nouă luni ale anului 2018, în cadrul implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin, după cum se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Din totalul persoanelor care au reuşit semnarea unui contract individual de muncă, 957 au peste 45 de ani, 831 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 831 au între 25 și 35 de ani, iar 636 sunt tineri sub 25 de ani. Din rândul tinerilor sub 25 de ani, cei mai mulţi dintre cei angajaţi (560) fac parte din categoria NEET, adică nici nu lucrează, nici nu urmează vreo formă de studiu.

Cei mai mulţi dintre cărăşenii care au reuşit să se angajeze în primele nouă luni sunt din mediul urban, însă nu se poate vorbi despre o diferenţă uriaşă, raportul fiind de 1.940 de la oraş şi 1.315 de la sat.

„Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale (1155), urmate de cele cu studii gimnaziale (840), profesionale şi arte şi meserii (602) şi primare şi fără studii (326). Numărul celor cu studii universitare este de 245, iar cei cu studii postliceale sunt în număr de 87. Din numărul total de 3.255 de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM, 2.137 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre“, se mai arată în documentul citat.

Potrivit oficialilor din sistemul public de ocupare, cine a fost interesat de o angajare a beneficiat de pachete personalizate de măsuri active. Totuşi, din cele 5.256 de persoane care au avut parte de aceste servicii, doar 3.255 au reuşit angajarea…