Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Forul universitar al judeţului şi-a deschis porţile pentru un nou an, plin de speranţe în special pentru cei 410 boboci.

A devenit o tradiţie ca deschiderea anului universitar la Reşiţa să înceapă cu o rugăciune. Părintele Daniel Alic, care este şi profesor la structura din Caransebeş a universităţii, a dat citire şi cuvântului PSS Lucian Mic, marcând astfel debutul celui de-al 43-lea an de la înfiinţarea instituţiei.

Potrivit rectorului Doina Frunzăverde, şi anul acesta Universitatea Eftimie Murgu are studenţi străini, în urma procedurilor de admitere, numărul celor din Serbia a ajuns să fie mai mare decât cel al celor din Republica Moldova. Raportul este undeva la 20 la 10, însă o parte din tinerii sârbi vor începe cursurile la Eftimie Murgu abia din toamna lui 2015, urmând de acum un an de pregătire în limba română, la alte universităţi partenere. Doar opt dintre tinerii sârbi au început acum cursurile la Reşiţa.

Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a ţinut să sublinieze faptul că Universitatea Eftimie Murgu a reuşit, în cei 43 de ani, să-şi păstreze decenţa şi profesionalismul, apreciind managementul practicat sub cupola forului, dar şi corpul didactic, criticând totodată miniştrii şi legislaţia care nu a fost deloc îndurătoare sau dreaptă cu universităţile mici. Au mai luat cuvântul Milucu Zivkov, secretarul comunei Vârşeţ (Serbia), Tatiana Cătană, directorul tehnic al Primăriei Reşiţa, care a transmis cuvântul de sprijin, inclusiv financiar, şi deschidere al primarului municipiului, şi Mihaela Badea, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, care le-a vorbit tinerilor despre rolul vieţii de student şi despre respectul cuvenit dascălilor.

Cert este că anul acesta Reşiţa are, în total, 2.275 de studenţi, dintre care 410 sunt în anul I, 1.478 sunt la ciclul licenţă, 641 la master, iar 156 urmează învăţământul la distanţă, aferent studiilor de licenţă. Sub cupola UEM se desfăşoară 14 programe de licenţă la zi, alte trei programe de licenţă la ID, 11 programe masterale şi unul de doctorat. Pe toţi anii de studiu, la Reşiţa învaţă 120 de tineri de origine română din Republica Moldova şi din Serbia (la licenţă – 83 de moldoveni şi 22 de sârbi, iar la master – 13 moldoveni şi doi sârbi).