Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – La 17 ani, mezina familiei Rus a pleacat din orașul Bocșa pentru a-și urma visul.

O localitate mică din județul Caraș-Severin dă mari campioni. Un exemplu elocvent este Laura Roxana Rus. Pornită din Bocșa natală cu speranțe, a demonstrat în timp că și fetele pot juca fotbal. Și o pot face chiar mai bine decât băieții. România, Spania, Cipru, Danemarca și din acest an Coreea de Sud sunt țările ce figurează în CV-ul talentatei fotbaliste.

Pentru Laura Rus, fotbalul este un mod de viață. Este dovada vie că așchia nu sare departe de trunchi și, deși a început cu handbalul, jucând aproape doi ani la divizionara A Universitatea Reșița, Laura s-a orientat către ceea ce numim sportul rege, fotbalul. Și aceasta pentru că și tatăl ei a jucat fotbal, cu mulți ani în urmă și după cum spune chiar Laura, „de mică mi-a plăcut fotbalul, mergeam în spatele blocului și jucam fotbal cu băieții, era una de-a lor“.

laura

Așa că de pe semicerc a trecut repede pe dreptunghiul verde, făcând o scurtă trecere prin fotbalul de sală, în turneul final al Cupei Liceelor de la București, unde de altfel a fost remarcată de reprezentanții primei sale echipe, Pandurii Târgu Jiu. Se întâmpla în 2004, când a început ascensiunea Laurei Rus în fotbalul feminin. La 17 ani, mezina familiei Rus pleaca din Bocșa pentru a-și urma visul. Și nu a regretat nici un moment alegerea făcută. Chiar dacă aceasta înseamnă să stea departe de părinți şi de prietenii din copilărie. Sunt sacrificii pe care Laura Rus le-a făcut, pentru că s-a dedicat fotbalului, ceea ce-i plăcea foarte mult, având însă susținerea totală a familiei.

laura-rus-1

După ce a câștigat Cupa României cu Pandurii Târgu Jiu, titlul național în Cipru și Cupa Ciprului cu Apollon Ladies Limassol, devenind golgetera Ligii Campionilor cu formația din Insula Afroditei, a jucat câteva luni la puternica formație daneză Fortuna Hjorring, iar din acest an evoluează în Coreea de Sud, la Suwon FMC WFC, echipă pentru care a marcat nouă goluri. La revenirea acasă, a făcut un gest deosebit, prin aducerea unor tricouri de la filiala din Coreea de Sud a Academiei Chelsea Londra și a unor mingi pentru grupa de copii de la Metalul Bocșa pregătită de Marius Totos.