Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În prezenţa autorităţilor judeţene şi a directorului Programului Biblionet în România, Paul-Andre Baran, ieri, la sediul bibliotecii judeţene din Reşiţa, a avut loc inaugurarea oficială a Serviciului „Calculatoare cu Internet pentru Public“.

În deschidere a vorbit managerul bibliotecii judeţene, Clara Constantin, care a mulţumit tuturor partenerilor implicaţi în derularea Programului Biblionet, subliniind că, în perioada următoare, vor fi inaugurate alte 15 centre de acest gen din judeţ. La rândul său, Paul-Andre Baran a declarat că locuitorii de la sate vor fi mai bogaţi de acum înainte şi asta datorită faptului că au acces la internet.

„Ceea ce inaugurăm astăzi aici (n.r. – 27 martie) nu este nici o noutate, pentru că în toată lumea există calculatoare. Îngrijorător este faptul că, 10 milioane din locuitorii României, în special cei din mediul rural, nu au acces la internet. Pentru mine acest lucru este incredibil. De aceea, consider că oamenii care de acum înainte vor avea acces la internet, deci la informaţie, vor fi mai bogaţi“, a precizat directorul Programului Biblionet în România.

Programul Biblionet are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanţat de Fundaţia Bill&Melinda Gates pe o perioadă de cinci ani, şi este implementat în Caraş-Severin de Fundaţia IREX. Prin acest program, pe lângă cele trei filiale ale bibliotecii judeţene, alte 15 biblioteci comunale şi orăşeneşti din judeţ (Bocşa, Băile Herculane, Moldova Nouă, Caransebeş, Armeniş, Băuţar, Iablaniţa, Sacu, Topleţ, Bozovici, Caraşova, Fîrliug, Gârnic, Pojejena şi Ramna) urmează să fie dotate cu calculatoare şi software. Mai trebuie spus că, la nivel judeţean, valoarea totală a donaţiei se ridică la suma de 506.000 de lei.

Tot marţi, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ din Reşiţa, a avut loc o întâlnire cu primarii şi bibliotecarii din localităţile incluse în program. În cadrul întâlnirii a fost lansată şi cea de-a IV-a rundă de implementare a Programului Biblionet.

Roxana Bălan Nafiru