REŞIŢA – În timp ce porumbul şi floarea soarelui s-au uscat pe câmp, seceta a îndulcit strugurii.
Viticultorii din zona Tirolului spun că anul acesta vom avea vin mai puţin, dar de foarte bună calitate datorită lipsei precipitaţiilor şi a temperaturilor ridicate care au făcut ca în boabele de struguri să se strângă mai multe zaharuri. „Până de curând, la Tirol nu a mai plouat de aproape trei luni. Ploile ne-au ocolit, deşi la Fizeş şi Doclin tot a mai stropit puţin vara aceasta. Viţei de vie i-a priit, iar producţiile vor fi mai bune decât în anii trecuţi, însă dacă am fi avut parte şi de ploi ocazionale, situaţia ar fi fost şi mai bună. Datorită secetei prelungite, boabele de struguri nu au crescut foarte mari, ceea ce face ca producţia de must şi vin să fie mai mică, dar de o calitate mult mai bună. Strugurii sunt foarte aromaţi şi dulci, însă vinul nu va avea o tărie alcoolică foarte mare“, ne spune viticultorul Petre Damian, care lucrează o suprafaţă de trei hectare.
Apariţia precipitaţiilor în zonă poate aduce probleme în podgorii, spun viticultorii, care se pregătesc acum să aplice tratamente fitosanitare împotriva dăunătorilor. „Viţei de vie îi merge la secetă, dar nu pentru o perioadă aşa de lungă cum a fost la noi vara aceasta. Butucii au început să se usuce şi să se zbârcească, din această cauză. Pentru a salva situaţia, eu am băgat 20 de vagoane cu apă în vie şi am udat-o. Însă, după ploile recente, boabele de struguri au crăpat iar acum există pericolul apariţiei putregaiului cenuşiu. De aceea, am pregătit tot ceea ce este nevoie şi mâine (astăzi, 20 august n.r.) voi aplica tratamentul necesar împotriva putregaiului cenuşiu“, ne-a declarat Mihai Maur, un alt viticultor din Tirol, care ne asigură că, în ciuda acestor probleme, calitatea vinului nu va avea de suferit. „Gustul va fi cu totul şi cu totul deosebit, cum nu a mai fost de multă vreme“. În funcţie de evoluţia vremii, viticultorii spun că se va putea intra în podgorii pentru culesul strugurilor în trei sau patru săptămâni.