Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă mulţi cred că la Reşiţa se trăieşte greu, cei care văd lista tarifelor de la Cimitire află că până şi moartea e un lux.

O recentă şedinţă ordinară de consiliu a adus în vizor o serie de noi tarife introduse pentru rudele suferinde ale celor plecaţi la cele veşnice. Impresionantă este nu lista noilor taxe, care până acum n-au existat, ci totalul cheltuielilor pe care trebuie să le suporte o familie pentru a-i asigura celui drag pe care l-au pierdut accesul spre cele veşnice.

La capitolul noi taxe şi noi servicii, Ovidiu Almăjan, directorul de la Întreţinere a precizat: „Prin proiectul propus şi aprobat vizavi de suplimentarea şi punerea la dispoziţia cetăţenilor a unor servicii mult mai calitative în municipiul Reşiţa. Ne-am propus să oferim o plajă diversificată de activităţi, au fost prezentate în materialul de şedinţă, în sensul că aparţinătorii defuncţilor pot opta pentru mai multe activităţi, de care este nevoie în acest proces neplăcut familiilor, dar necesar. Au fost afişate timp de 30 de zile pe site-ul Primăriei, cetăţenii au putut lua notă de ele, sunt tarife civilizate, rezonabile, dar toţi cetăţenii pot opta pentru serviciile respective, care nu au existat în gama de prestaţii ale celor opt cimitire din municipiul Reşiţa. În mare, este vorba despre dezinfectare, văruire groapă, betonat, tarif de tregărit, în sensul că ducem de la capelă la locul de veci, tarife pentru diverse alte activităţi, inclusiv igienizare mormânt, dacă cetăţenii sunt plecaţi în străinătate şi nu au posibilitatea de a-şi face curăţenie la cimitir putem presta aceste servicii cu abonament anual sau ocazional. Deci o multitudine de servicii pe care le-am considerat necesare, prin comparaţie cu alte cimitire din ţară, pentru a le întreţine în mod corespunzător“.Printre noile servicii, care există de fapt de când lumea, dar care nu au fost taxate, se numără, spre exemplu, 66 de lei pentru concesionarea unui loc de veci la alegere (taxă plătită în plus pe lângă tariful anual de concesionare), 33 de lei pentru că a căzut sorocul pe mort să fie înmormântat sâmbăta sau 44 de lei pentru zilele de duminică sau de sărbători legale. În privinţa taxei de 2,13 lei pe oră (respectiv 51,12 lei pe zi) pentru închirierea capelei mortuare, consilierul Simona Voin a întrebat pe ce a fost fundamentată de s-a ajuns la o cifră aşa cu virgulă. Explicaţia dată de directorul Almăjan a fost că s-a plecat de la un calcul făcut asupra cheltuielilor de întreţinere, curentul consumat, utilităţi etc. Toate aceste noi tarife se adaugă celor vechi, din care am aminti cel de 1.668 de lei pentru împrejmuirea unui loc de veci, plătit pe lângă un aviz de 40 de lei pentru împrejmuirea cu beton. În plus, pentru o criptă sau un cavou, cei interesaţi trebuie să scoată din buzunar sume cuprinse între 4.277 şi 11.806 lei, însă după achitarea avizelor aferente, de 105 lei fiecare. În total, 36 de taxe, toate fără TVA. În plus, potrivit hotărârii, „tarifele nu includ beneficiul şi cheltuielile indirecte“.

Pentru administrarea cimitirelor din Reşiţa, la sfârşitul lunii august, s-a încercat reactivarea Saltrans Vest SRL, însă aleşii urbei nu l-au vrut ca administrator pe Sava Giuricici, propus de primarul Ioan Popa, preferându-l pe Emil Popov, propus de consilierul Viorel Mutu. După incident, societatea a intrat din nou într-un con de umbră, iar cimitirele au rămas tot la Direcţia de Întreţinere. Întrebat asupra situaţiei, directorul Ovidiu Almăjan a precizat: „Nu ştiu ce să vă povestesc despre acest subiect. Ştiu că la ora actuală, Serviciul de Pompe Funebre şi Cimitire se află în continuare ca un atelier în cadrul serviciului nostru, în cadrul Serviciului Public «Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local»“.

I. Preţuri orientative pentru lucrări funerare

1. împrejmuire loc de veci – 1.668 de lei;

2. împrejmuire cu capac un loc de veci – 2.300 de lei;

3. împrejmuire două locuri de veci – 2.282 de lei;

4. împrejmuire cu capac două locuri de veci – 2.824 de lei;

5. criptă un loc superior – 4.277 de lei;

6. criptă două locuri superioare – 7.658 de lei;

7. criptă două locuri (un loc în pământ, un loc afară) – 4.732 de lei;

8. criptă patru locuri (două în pământ, două afară) – 8.278 de lei;

9. cavou patru locuri – 11.806 lei;

10. capac – 425 de lei;

II. Avize pentru construcţii:

11. capac – 40 de lei;

12. împrejmuire beton – 40 de lei;

13. criptă – 105 lei;

14. cavou – 105 lei;

15. exhumare înainte de şapte ani – 640 de lei;

16. exhumare după şapte ani – 320 de lei;

III. Tarife locuri de veci:

17. un loc pe an – 22 de lei;

18. două locuri pe an – 44 de lei;

19. săpat groapa în caz de deces – 100 de lei;

20. ridicare de capac – 65 de lei;

21. groapa dublă – 140 de lei;

IV. Tarife pentru activităţi de pompe funebre:

22. igienizare cavou (curăţare, zugrăvire) – 32,49 de lei;

23. închiderea cavoului prin zidărie – 103,80 lei per decedat;

24. salubrizare mormânt – 27,12 de lei;

25. abonament întreţinere mormânt – 84,81 de lei anual;

26. întreţinere ocazională mormânt – 21,25 de lei;

27. doborât arbori de pe mormânt (fasonare cu motofierăstrău) – 103,42 de lei;

28. executat pod (din lemn sau beton) în caz de deces – 56,81 de lei;

29. închiriere capelă mortuară pentru serviciul de înmormântare – 2,13 lei ora;

30. concesionare mormânt, la alegerea locului – 66 lei;

31. eliberare copii după documente – 7,09 lei pe copie;

32. tarif înmormântare sâmbăta – 33 de lei;

33. tarif înmormântare duminica şi sărbători legale – 44 de lei;

34. ocupare loc public pentru prestare servicii (teren ocupat pentru producţie) – 25,50 lei pe metrul pătrat, lunar;

35. exhumarea osemintelor din mormânt la înmormântare (introducerea lor într-un sac mortuar şi coborârea lor la 50 de centimetri) – 84,29 de lei per decedat;

36. tregărit (transportul decedatului de la capelă la locul de veci) – 22,48 de lei pe suta de metri liniari.