Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Poeţi din 17 ţări europene sunt prezenţi în Caraş-Severin la festivalul anual de poezie.

Ajuns la cea de-a VI-a ediţie, Festivalul „La porţile poeziei”, este organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) cu sprijinul Consiliului Judeţean, al Grupului CEZ şi al Fundaţiei Activity. Un vis împlinit a şasea oară pentru Liubiţa Raichici, directorul DJC. „Paradigma acestei lumi este de a crede că se poate cumpăra orice. Un personaj biblic, Simon, a încercat să cumpere duhul însă duhul se primeşte. La acest festival participă personalităţi mari în ţările lor, oameni care aduc ceva ce nu se poate cumpăra. Avem un patrimoniu tehnic şi cultural extraordinar, o Românie tainică, a duhului, cu oameni deosebit de frumoşi. Pentru mine, oamenii sunt surpriza şi sper să fie şi pentru invitaţii noştri”, a spus Liubiţa Raichici la deschiderea festivalului.

În perioada, 26-29 mai, au loc manifestări culturale la Reşiţa şi Oraviţa. Joi, 26 mai, de la ora 17:00, Palatul Cultural din Reşiţa găzduieşte un spectacol folcloric şi de poezie. Evenimente similare au loc vineri, de la ora 17:30 la Liceul Dragalina din Oraviţa şi sâmbătă, de la ora 20:00, la Casa de Cultură din Oraviţa. Accesul este gratuit iar iubitorii de frumos sunt invitaţi să participe la evenimente.

„Poezia nu este un segment de nişă pentru că poezia este pentru suflet. În activităţile festivalului, am implicat mulţi copii pentru că vrem să creştem generaţiile viitoare, sperăm noi de viitori poeţi. Mi-ar lua mult timp pentru a mulţumi tuturor prietenilor care ne-au susţinut în organizarea festivalului. De aceea îmi fac timp ca să plâng de fericire pentru a nu face asta în faţa publicului”, a încheiat directorul DJC. În cadrul festivităţii de deschidere, poetul francez Antoin Simon, prezent la toate ediţiile de până acum, a primit diploma de prieten al festivalului.