Caraş-Severin, Romania

OBREJA – Situată în partea nordică a judeţului, pe DN 68, comuna Obreja oferă, spre deosebire de alte localităţi din mediul rual, o serie de facilităţi pentru oamenii de aici: alimentare cu apă, gaze naturale, electricitate, internet, cablu tv, unităţi de învăţământ şi case culturale moderne. Două lucruri le mai lipsesc oamenilor de aici pentru a simţi că trăiesc la fel de bine ca cei de la oraş: reţea de canalizare şi drumuri asfaltate.

Reprezentanţii administraţiei locală cunosc doleanţele oamenilor, însă toate demersurile făcute până în prezent de aceştia au rămas fără ecou. „Lipsa canalizării ne doare cel mai tare. Ştim că şi oamenii sunt nemulţumiţi de acest aspect căci, vedeţi dumneavoastră, orice localitate care are apă curentă îşi doreşte, aşa cum este şi firesc, şi un sistem de canalizare. Iar noi avem apă la Obreja, Ciuta şi Iaz din anul 2000, iar la Var din 2010. Am încercat să obţinem o finanţare europeană şi pentru canalizare, însă nu am reuşit nici până astăzi acest lucru, deoarece aici s-a întâmplat o chestiune neloială din punct de vedere al criteriilor de departajare, căci altfel nu înţeleg cum o comunitate care are apă curentă nu poate avea prioritate la canalizare!”, ne-a spus intrigat viceprimarul comunei Obreja, Ion Peia, care susţine că în 2012, pe vremea când acesta era doar consilierul primarului Petru Pop, proictul pentru canalizare a fost depus şi la Administraţia Fondului pentru Mediu. Însă, nici de această dată, răspunsul nu a fost favorabil Primăriei Obreja.

Legat de această problemă, părerile oamenilor sunt împărţite. „Canalizarea ar trebui să fie o prioritate pentru cei din primărie, la fel şi drumurile. Din păcate, doar în preajma alegerilor se mai aruncă o mână de zgură în gropi sau se pietruiesc tronsoanele de drum cele mai circulate. În rest, nu se face nimic”, ne-a spus nemulţumită Maria Bodin, din Obreja. La fel gândeşte şi Mircea Ambruş, din satul Iaz, în timp ce Mircea Petru consideră că niciodată oamenilor din comună nu le-a mers mai bine: „ Avem tot ce ne trebuie. Apă la robinet, gaze naturale, curent electric, copiii au la dispoziţie microbuze şcolare, dar şi clase curate şi moderne pentru studiu. Nu ne mai lipseşte nimic. Poate doar reţea de canalizare şi… pensii mai mari”.

La finalul discuţiilor avute, zilele trecute, cu viceprimarul Ion Peia, acesta a promis că va încerca să rezolve şi problema drumurilor în comună, deşi este conştient că o reabilitare completă va fi posibilă abia după realizarea sistemului de canalizare. „Şi eu îmi doresc să avem străzi asfaltate peste tot în comună, însă bugetul local este mic, aşa că numai cu ajutor de la Guvern sau din partea Uniunii Europene am putea realiza o astfel de investiţie. Cel mai înţelept lucru ar fi acela de a ne apuca de treabă abia după ce problema canalizării va fi rezolvată, căci nu are rost să turnăm asfaltul, iar apoi să-l spargem”, a concluzionat Peia.

 

Cum e viaţa în comuna Obreja?

Mircea Petru, 76 de ani, din Obreja

„E bine la noi. Avem apă la robinet, gaze naturale, curent electric, copiii au la dispoziţie microbuze şcolare, dar şi clase curate şi moderne pentru studiu”.

Maria Bodin, 61 de ani, din Obreja

„Canalizarea ar trebui să fie o prioritate pentru cei din primărie, la fel şi drumurile. Din păcate, doar în preajma alegerilor se mai face câte ceva”

Elisaveta Cornea, 61 de ani, din Iaz

„Eu am votat actuala conducere a primăriei şi nu am ce le reproşa celor de aici. Apă şi gaze sunt, cablu tv la fel. Nu ne mai lipseşte nimic. Drumurile sunt ca la ţară”

Mircea Ambruş, 58 de ani, din Iaz

„Eu cred că cei din primărie ar trebui să se zbată mai mult pentru proiectele lor, iar prioritate este reţeaua de canalizare şi apoi drumurile”

Roxana Bălan Nafiru