Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarii municipiilor Reşiţa şi Caransebeş au fost luni la Bucureşti, unde au purtat discuţii cu ministrul Finanţelor şi cu cel al Fondurilor Europene.

Mihai Stepanescu, Marcel Vela, cei doi directori ai AquaCaraş, Anatoli Liber şi Dan Petrescu, deputatul Ioan Benga şi arhitectul judeţului, Victor Naidan, au fost la Bucureşti pentru a prezenta problema AquaCaraş. Se ştie că acţionarii AquaCaraş sunt Consiliul Judeţean şi cele opt primării ale oraşelor din judeţ.

Atunci când AquaCaraş nu poate garanta pentru datoriile pe care le are, obligaţia revine acestor acţionari. La ora actuală, AquaCaraş are o datorie de peste 1,3 milioane de euro pe care nu o poate achita într-o singură tranşă, fiind nevoie de o reeşalonare. Pentru asta s-au cerut garanţii la primării şi cum procedurile au durat, ANAF a trecut la vânzarea cu bucata a operatorului de apă. Totuşi, garanţii au constituit Consiliul Judeţean şi Primăria Reşiţa pentru ca operatorul de apă să nu fie falimentat de ANAF şi să nu piardă viitoarele finanţări pentru POS Mediu 2. Singura garanţie acceptată luni de către autorităţile centrale este cea a Primăriei Reşiţa, cea a Consiliului Judeţean urmând a fi acceptată în cazul în care se lămureşte problema juridică şi cea a evaluării clădirilor cu care se garantează.

„Am subliniat încă o dată importanţa acestui serviciu public şi faptul că acesta funcţionează prin intermediul unor obiective ce nu pot fi vândute de Finanţe, cum ar fi laboratorul de analize. În cazul în care se deblochează conturile AquaCaraş în zilele următoare, societatea trebuie să îşi plătească ratele şi dobânzile aferente creditului luat pe ISPA. Sigur, după ce lucrurile se remediază, AquaCaraş trebuie reorganizată şi reduse cheltuielile, începând cu salariile mari ale unora, şi trebuie să refacă, alături de Hidroconstrucţia, tot ce este distrus în Reşiţa“, ne-a spus primarul Mihai Stepanescu. Miniştrii Eugen Teodorovici şi Marius Nica au promis că vor face tot ce este legal pentru susţinerea AquaCaraş, inclusiv iniţierea unei hotărâri de guvern care să suspende executarea silită a operatorului de apă. Primarul Caransebeşului, Marcel Vela, a precizat că va susţine AquaCaraş cu garanţii dacă va fi nevoie.