Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Caransebeşeanca Lavinia Călina este tânăra cu suflet de copil, care scrie literatură moderă, cu prinţese, zombi şi vrăjitoare.

Vineri, la orele serii, publicul reşiţean iubitor de literatură ştiinţifico-fantastică a avut ocazia să o întâlnească pe tânăra autoare Lavinia Călina, care are deja la activ două romane, bine primite de critica de specialitate. Este vorba despre volumele I şi II din „Ultimul avanpost“, primul a apărut în februarie 2014 iar cel de-al doilea în aprilie 2015, şi „Neamul Corbilor: Copiii întunericului“, care a văzut lumina tiparului la doar câteva luni după primul. Cel de-al treilea volum – „Zona zero“ – aflat în lucru, este şi el aproape gata, autoarea sperând că va ajunge la tipar până la finalul lunii noiembrie.

Prezentarea primelor două volume a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“, sala „Banatica“ fiind, de altfel, neîncăpătoare pentru numărul mare de participanţi. „Mă prezint pentru prima dată în faţa reşiţenilor, iar acest lucru mă bucură foarte mult. (…) Deşi cele două cărţi ale mele au fost încadrate ca şi gen literar la categoria young-adult, cred că sunt pentru toată lumea. La urma urmei, cititul nu cred că are o graniță a vârstei. În «Ultimul avanpost» am abordat un gen SF, este vorba despre o distopie care se petrece în România anului 2046, iar «Neamul corbilor» este un fantasy, și are ca temă principală bătălia dintre cinci neamuri de vrăjitori. În prezent, lucrez la un nou volum, la care mai am doar un singur capitol, dar editura a început deja să-l promoveze. Cartea este un post-apocaliptic cu zombi, pentru că tot este la modă, care sper să placă“, a declarat tânăra autoare, care până la debutul din 2014 nu a mai avut nici o altă activitate cenaclieră.

Despre condeiul şi viitorul Laviniei Călina în literatură a vorbit jurnalistul şi scriitorul Daniel Botgros. „Mi-aș permite să spun că, deși are doar 25 de ani, Lavinia este o revelaţie. Este o autoare care are o mare lejeritate în scris, iar acest lucru este foarte bine pentru un autor, este o promisiune că el va fi un autor matur.(… ) Pe de altă parte, Lavinia este un autor de tip filmic, scenele pe care le descrie, trepidaţia pe care o dă cu scrierea ei, ritmul aproape sufocant prin care descrie acţiunile, personajele ei creionate, fac dovada unui scris matur, modern, pliat pe aceste cerinţe ale literaturii, pentru că există o mare diferenţă între cum se scria acum 50 sau 100 de ani şi cum se scrie în acest moment“, a precizat Daniel Botgros.