Caraş-Severin, Romania

A ţinut să sublinieze reprezentantul Apelor Române la o prezentare pe tema deşeurilor efectuată de Garda de Mediu.

CARAŞ-SEVERIN. Pe segmentul de salubrizare a localităţilor, în prima jumătate a acestui an, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu Caraş-Severin au efectuat 69 de controale tematice la administraţiile publice locale.

„Au fost constatate neconformităţi de la legislaţia de mediu şi s-au aplicat şase sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi patru cu amendă în valoare de 4.000 de lei, fiind dispuse măsuri de remediere a situaţiilor. În speţă, e vorba despre localităţi unde încă s-au mai depozitat deşeuri pe locurile vechilor gropi de gunoi, despre resturi menajere aruncate în albiile râurilor şi care au dus la probleme mai mari la venirea precipitaţiilor însemnate“, a precizat comisar Senina Dreve din cadrul Comisariatului GNM Caraş-Severin.

Legat de prezentarea efectuată de instituţie, subprefectul judeţului, Nicolae Kiu Ciobanu a insistat pe necesitatea curăţirii albiilor râurilor, acţiune concertată la care să participe atât voluntari, cât şi instituţii care au asemenea abilităţi, în speţă Apele Române.

„În atribuţiile noastre de serviciu se numără curăţarea albiilor râurilor la experiorul localităţilor, în interiorul acestora fiind datoria cetăţenilor şi a administraţiilor locale. Acum, este preocuparea noastră de bază ceea ce ţine de albii. Am efectuat şi voluntariat, alături de instituţii şi organizaţii, ecologizând malul stâng al Dunării, pe Clisură. Am observat că acolo se strâng toate gunoaiele Europei, adică ale ţărilor străbătute de fluviu până la noi“, a amintit Ion Spânu, reprezentantul Apelor Române. Legat de deşeuri, un glonţ a trecut pe lângă urechea noastră în legătură cu fostele depozite de la Reşiţa, Caransebeş şi Băile Herculane, fiind absolviţi pentru moment de la infringement prin măsurile urgent luate în urmă cu câteva luni.