Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Intervenţiile în apele judeţului se fac, şi în acest sezon estival, cu scafandri aduşi din alte judeţe.

În urmă cu o săptămână, Caraş-Severinul avea nevoie de intervenţia unor scafandri în barajul de la Poiana Ruscă, unde s-a înecat un bărbat din Caransebeş, lucru care s-a făcut apelând la personal din Arad şi Mehedinţi. Situaţia nu este deloc nouă pentru judeţ, dacă ne gândim că, spre exemplu, la începutul lui 2014, la Dognecea, s-a apelat tot la scafandri din Arad, pentru a căuta trupul neînsufleţit al altui tânăr sinucigaş, care s-a aruncat cu maşina în lac.

Situaţia este acutizată acum, în plin sezon estival, ţinând cont de numărul mare de lacuri existente în judeţ sau fluviul Dunărea, tentaţii pentru înotătorii amatori, dar şi zone de risc. Iar Caraş-Severinul este tot fără scafandri. Asta pentru că pregătirea lor este foarte costisitoare şi se face într-o singură locaţie la nivel naţional. Potrivit col. Titus Susan, inspectorul-şef al ISU „Semenic“, formarea se face la Centrul de Scafandri din Constanţa, care este subordonat Ministerului Apărării Naţionale. În plus, după fiecare curs, scafandrii trebuie să urmeze, anual, alte pregătiri, existând diferite specializări în funcţie de adâncimea la care aceştia pot interveni. Totul cu acordul ministerului de resort.

Angajarea din sursă externă nu ar fi posibilă, întrucât posturile din sistem sunt blocate, unica soluţie rămânând calificarea unora dintre actualii angajaţi ai ISU. Au existat, în urmă cu câţiva ani, încercări de a obţine aceste calificări cu finanţare prin fonduri IPA, în parteneriat cu Serbia. Însă la capitolul intervenţii, judeţul şi reşedinţa acestuia s-au ales doar cu schimb de experienţă, ceva tehnică şi câteva echipamente necesare. Ne-am ales cu bărci, corturi şi am rămas tot fără scafandri…