Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Potrivit Digi 24, pompierii timișeni veniti să ajute la stingerea incendiului din Parcul Național Domogled-Valea Cernei au fost nemulțumiți de condițiile găsite în Caraș-Severin. Cei peste 50 de pompieri veniți din Timiș s-au atenționat între ei pe o rețea de socializare cu privire la cazare, dar și la hrana și apa primite la locul intervenției.

„Să vă luați mâncare și apă. Noi am primit o conservă de fasole, una de carne și o apă minerală de 0,5l la patru oameni în intervalul 8-22. O să fiți cazați pe niște saltele, într-o sală de sport, fără toaletă funcțională și cu duș rece. Spor la treabă!”, a fost avertismentul primilor pompieri timișeni ajunși în Caraș-Severin, pentru colegii care urmau să sosească la locul incendiului din Domogled.

Oficial însă, pompierii timișeni nu au vrut să declare nimic despre aceste nemulțumiri, dar sub protecția anonimatului, într-un dialog cu un reporter Digi 24, unul dintre pompieri a recunoscut că „Noi suntem pregătiți oricum. Ne-or dat o sticlă de jumate’ de apă. Norocul nostru că ne-am… ne-am cărat bidoane de apă din Timișoara. Nici măcar de jos, în Topleț … noroc că am venit cu bagaje și cu apă”.

Contactat de reporteri, șeful ISU „Semenic”, lt. col. Cristinel Coneru, a precizat că sala de sport a școlii din Topleț a fost singura variantă de cazare a pompierilor veniți la fața locului, iar hrana primită de aceștia a fost într-adevăr hrană rece. Chiar și așa însă, pompierii și-au făcut datoria și, alături de lucrătorii silvici, au lichidat incendiul după opt zile de luptă cu focul.

UPDATE: ISU “Semenic” a revenit cu câteva precizări oficiale pe pagina de Facebook a instituției: „Conform legislației în vigoare, cadrele militare în activitate beneficiază în misiunile specifice de următoarele drepturi: o normă de hrană zilnică a cărei contravaloare financiară se acordă odată cu drepturile salariale. Precizăm că fiecare cadru militar are obligația de a-și asigura, individual, hrana zilnică din aceste drepturi. În cazul misiunilor de lungă durată (care depășesc 4 ore) personalul participant la intervenție beneficiază de un supliment de hrană, în natură, echivalent a 2000 calorii/zi de persoană. În plus, pe lângă acordarea alimentelelor și a apei, cu sprijinul Direcției Silvice, s-a distribuit și apă minerală participanților la intervenție. De asemenea, în zona de lucru s-au asigurat transporturi de apă, de la un izvor aflat în apropiere”.

De fapt, spun cei de la ISU “Semenic”, pachetul individual la care se face referire în articolul difuzat de Digi 24, „constituie de fapt, suplimentul de hrană alocat militarilor, pentru efortul îndelungat presupus de caracteristica acestui tip de misiune. Menționăm, totodată, că s-au respectat cantitățile de alimente și apă regăsite în prevederile legale în vigoare”.

Potrivit unor informații, solda de hrană, primită de pompieri odată cu salariul lunar, este de aproximativ 30 de lei/zi.