Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cea mai recentă sesiune a examenului are un rezultat deloc lăudabil, doar 28,07% dintre absolvenţii de liceu cărășeni fiind declaraţi reuşiţi.

Conform calendarului naţional al examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, în 3 septembrie a avut loc afişarea rezultatelor la probele scrise, în aceeaşi zi putând fi depuse şi eventualele contestaţii. Acestea vor fi soluţionate între 3 şi 6 septembrie, pentru ca în 7 septembrie să fie publicate rezultatele finale.

„În județul Caraș-Severin, în această sesiune de toamnă, am avut înscriși 627 de candidați, procentul de promovare este de 28,07%. Au fost prezenți 488 de elevi, nu s-au prezentat 139. Din păcate, am avut patru eliminați, 347 au fost respinși și încă 73 respinși cu medii, adică n-au realizat media 6. Reușiți, total 137, dintre care cu medii între 6-6,99 – 107, cu medii între 7-799 – 26 și cu medii între 8-8,99 – 4. Şi în această sesiune, din păcate, avem patru unități școlare – Colegiul Tehnic Cărășan Reșița, Liceul Tehnologic Berzovia, Liceul Tehnologic «Iosif Coriolan Buracu» Prigor și Liceul Teologic Baptist din Reșița – care au obținut procent de promovare 0. Practic, din numărul candidaților înscriși, niciunul nu a reușit în această etapă să fie promovat. O să mai discutăm după afişarea rezultatelor finale“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, Ionel Moatăr.

De medii de 10 nici nu s-a pus problema. Totuși, cele mai mari medii din sesiunea de toamnă au fost obţinute de candidaţii proveniţi de la Colegiul Naţional,,Traian Doda” Caransebeş (8,92), Colegiul Economic şi al Banatului Montan (7,7), Colegiul Naţional Mircea Eliade (7,58), Colegiul Naţional,,Diaconovici-Tietz” (7,41), Liceul Hercules Băile Herculane (7,35) şi Colegiul Naţional ,,C.D. Loga” (7,13).

Tinerii care nu au reuşit să treacă examenul, vor putea susţine încă o dată probele picate, cu condiţia să nu fi fost prinși fraudând. În acest din urmă caz, sunt eliminați, nu au voie să participe la două sesiuni, ci abia la a treia, și i se anulează toate probele promovate. În cazul în care absolventul de liceu a obţinut note de trecere la probe, dar nu a reuşit din cauză că n-a obţinut medie peste 6, poate susţine din nou orice probă sau orice probe, la alegere.

Antoniu Mocanu