Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Credincioşii ortodocşi sărbătoresc duminică, 24 iunie, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu multe conotaţii populare, în special legate de dragoste şi fertilitate, fiind cunoscută şi ca Drăgaica sau Sânziene. Sub aceste nume, folclorul românesc desemnează nişte făpturi fantastice, frumoase dar nemilostive, care bântuie prin ogoare, lunci şi câmpuri.

În noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), noapte cu virtuţi magice, există un anume moment în care toate stihiile stau în cumpănă. Un moment de linişte în care se realizează un contact între lumea noastră şi „lumea cealaltă“. În această clipă, pentru câţiva oameni se pot deschide „porţile cerului“. Se crede că Sânzienele încing hore ameţitoare, iar plantele culese în aceste momente pentru leac sunt mai eficiente. De Sânziene, când se deschid porţile cerurilor pentru o clipă, unii români se duceau la anumite izvoare, mai cu seamă la un lac ce izvora pe muntele Semenic. Ei ziceau că se duc să afle „uşurare de toată durerea şi neputinţa“. Aici, pe Semenic, aproape de vârful celui mai înalt munte din Banat, se află micul lac Nedeia, numit şi Scăldătoarea Vulturilor, loc de care se leagă credinţe şi obiceiuri magico-medicale populare româneşti. În acea noapte, între ceasurile 10 şi 12 se spune că apare floarea de ferigă, albă şi strălucitoare, care aduce celui ce o culege mare noroc. Duhuri nevăzute păzesc cu străşnicie această floare şi îţi trebuie mult curaj pentru a o dobândi dintr-o pădure îndepărtată unde nu se aude cântec de cocoş. Atotputernicia soarelui de la solstişiu se celebrează prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. Încinşi cu brâuri de pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri care ar fi să vină. Sărbătoarea aceasta, cu semnificaţii mitico-magice este de origine pre-dacică. Alte informaţii legate de această sărbătoare veţi afla în ediţia de mâine, 22 iunie, a ziarului Jurnal de Caraş-Severin.

Tot în ediţia de Weekend veţi putea citi despre un eveniment important în societatea românească… Ziua Drapelului Naţional, sărbătoare ce va fi marcată săptămâna viitoare. În plus, horoscopul amuzant din Jurnalul de weekend îţi va dezvălui cartea de tarot ce îţi prezice destinul în funcţie de zodie. Tarotul cuprinde un set de 78 de cărţi, folosite pentru prima dată în Europa, la sfârşitul secolului al 14-lea pentru jocul de cărţi. Ghicitul în cărţile de tarot este practicat în scopul dezlegării tainelor legate de trecut, prezent şi viitor. Procedeul ghicitului constă în amestecarea cărţilor, extragerea la întâmplare, apoi interpretarea lor. Chiar dacă acest procedeu este bazat pe întâmplare, fiecărei zodii îi corespunde o carte de tarot din Arcana Majoră, care dezvăluie detalii interesante despre ce urmează să se întâmple în destinul fiecărui nativ al horoscopului. Testul Iubirii din ediţia de mâine, 22 iunie, îţi arată care este citatul celebru ce îţi descrie relaţia, iar rubrica „Cartea săptămânii“ te aşteaptă pentru o nouă călătorie în lumea magică a lecturii.