Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primăria acuză: în vreme ce pagubele Reşiţei au fost subevaluate, Drumurile Naţionale – care au făcut parte din comisia de evaluare – se bucură de tratament preferenţial.

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, s-a plâns recent de faptul că, după inundaţii, comisia constituită la nivelul Instituţiei Prefectului a decimat valoarea pagubelor suferite de municipiu, zădărnicind speranţele administraţiei locale de a primi un sprijin guvernamental real pentru refaceri. Vizavi de acest subiect, Liviu Gârtoi, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din subordinea Primăriei Reşiţa, a vorbit despre faptul că această comisie judeţeană a folosit ocaua mică atunci când a fost vorba despre pagubele suferite de Reşiţa, dar le-a supraevaluat pe cele suferite de cei de la Drumuri, care au şi făcut parte din comisie…

Cine împarte, parte-şi face

„Comisia a tratat cu două unităţi de măsură. O doamnă de la Drumurile Naţionale este membră în comisie, spune Liviu Gârtoi. Fac precizarea că noi nu suntem membri în comisia prefecturală, ci avem doar calitatea de reprezentant din partea păgubitului. La punctele pe care le-au avut declarate Drumurile Naţionale, au trecut nişte valori foarte mari. Vorbesc aici de o bucată de doi metri cubi de zid de sprijin, de protecţie la apă, care au fost dărâmaţi, unde au trecut 250 de milioane, şi la noi, strada Ţerovei, distrusă pe o lungime de 400 de metri, lăţime şapte metri, absolut toată infrastructura spălată, au trecut 600 de milioane, o valoare derizorie care nu ajută nici măcar la refacerea a 10% din ceea ce avem distrugere. (…) Evaluările care s-au făcut sunt pentru a remedia acele pagube care s-au produs în urma inundaţiilor. Au trecut efectiv cantitatea de asfalt, ca şi cum dacă îl ia cineva, poate să-l întindă fără a avea nevoie de alte utilaje, fără alţi bani necesari. Asfaltul presupune anumite condiţii, un finisor, un cilindru pentru compactare. Nu se poate pune pur şi simplu, nu oricine fără utilaje poate întinde asfalt“.

Oficialul municipalităţii a vorbit şi despre agenţii economici reşiţeni care au investit în spaţii de lângă râul Ţerova care au fost obligaţi, din cauza inundaţiilor, să-şi oprească activitatea câte două, trei zile, lucru care are, evident, şi consecinţe asupra salariaţilor. Reamintim faptul că, potrivit evaluărilor făcute de comisia municipalităţii, pagubele produse de precipitaţii în Reşiţa s-ar fi ridicat la 4 milioane de lei, în vreme ce comisia judeţeană le-a estimat la 400 de mii de lei.