Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Iarna aceasta şi în debutul primăverii calendaristice s-a produs o serie de fenomene care au afectat judeţul, unele pagube fiind deja evaluate, pentru altele fiind constituite comisii.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Caraş-Severin a fost convocat în şedinţă extraordinară de către prefectul judeţului, Matei Lupu. Şedinţa a vizat aprobarea unor rapoarte întocmite de comisiile mixte care au evaluat o serie de pagube produse de fenomenele meteorologice în mai multe localităţi din judeţ. Este vorba despre:

– Căderi abundente de zăpadă ce au afectat localităţile Reşiţa şi Buchin în perioada 14-16 decembrie 2018;

– Alunecări de teren ca urmare a topirii zăpezii şi ploilor ce au afectat oraşul Oraviţa în perioada 2-4 februarie 2019;

– Fenomene de îngheţ-dezgheţ, topire rapidă a zăpezilor şi ploilor ce au afectat unităţile administrativ-teritoriale Berlişte, Ciuchici şi Reşiţa în două rânduri, o dată în perioada 1-5 februarie 2019, iar mai apoi 11-12 februarie 2019;

– Încărcări de zăpadă şi fenomene repetate de îngheţ-dezgheţ care au afectat oraşul Băile Herculane, pagube raportate în data de 18 februarie 2019.

Au fost înregistrate pagube la diferite obiective, precum poduri, ziduri de sprijin, porţiuni de drumuri judeţene şi un imobil-monument istoric. De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe, a fost aprobată constituirea unei comisii pentru constatarea efectelor alunecării de teren produse în localitatea Verendin, comuna Luncaviţa, şi stabilirea măsurilor legale ce se impun.