Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – …și noi stăm la ședință, în timp ce băieții cu soluții consumă șampanie și caviar în altă parte…

Deși sună surprinzător, o bună parte dintre membrii Comisiei de Dialog Social au fost de acord cu această considerație în ședința lunară ce a avut loc miercuri, la Reșița. Totul a pornit de la punctul „Diverse“ de pe ordinea de zi, la care a luat cuvântul președintele CNSLR Frăția Caraș-Severin, Jivomir Tovladiaț. „Din câte se știe, rezolvarea marii probleme a județului – UCMR – este de natură politică. Cel puțin un an am pierdut, nu s-a făcut nimic în acest sens și lucrurile tind să o ia razna. La ora actuală numărul de salariați care se află în 75% devine tot mai mare. Și apare un fenomen tot mai ciudat în situația în care noi știm că pe teren sunt posibilități de contracte pentru UCMR iar acestea sunt stopate… Se întâmplă lucruri ciudate în jurul Hidroelectricii și nu vreau să trag concluzia că aceste lucruri se fac cu intenția de a pune pe butuci UCM Reșița. Noi nu cerem decât ca aceste contracte care sunt posibile să le primim în baza unei colaborări de zeci de ani. Faptul că suntem într-o situația mai ingrată, asta nu înseamnă că cineva trebuie să profite de ea. Dacă nu se rezolvă și nu se iau măsuri în scurt timp, vom avea probleme mari“, a explicat Tovladiaț. Liderul sindical a solicitat prefectului Florența Albu să mijlocească posibilitatea ca o delegație din UCMR să participe la o discuție cu primul ministru, ca singură soluție pentru starea de fapt.

Și reprezentanții sindicatelor, și cei ai patronatelor au căzut de acord că, dacă nu se va găsi o soluție imediată, se va vorbi despre UCMR la timpul trecut. În discuție a intervenit și vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Popovici, aflat la ședință, care a insistat că soluția identificată de el reprezintă una personală și nu reprezintă opinia instituției. „Subscriu la ceea ce ați spus dumneavoastră dar, înainte de asta, aș face un apel la toți parlamentarii județului, să purtăm o discuție și cu dumnealor. În calitate neoficială îndrăznesc să propun o soluție. Cu toții știm că UCMR este în insolvență, fapt care nu-i permite să participe la licitații. Această insolvență este indusă. În acest moment, mari datorii către statul român s-ar putea șterge și s-ar putea transforma UCMR într-o secție a Hidroelectrica, în condițiile în care 47 dintre contracte sunt cu această societate. UCMR ar ieși din insolvență și să nu mai depindă de firme de apartament. Cel puțin până la un moment dat existau firme de apartament care câștigau licitații și le subcontractau UCMR-ului la un preț strict de producție să nu dea posibilitatea de dezvoltare“, a arătat Popovici.

Cu toate acestea, cu vreo doi ani în urmă s-a mai propus această soluție, fără să fie pusă în aplicare. Chiar liderul sindical a considerat că transformarea în secție a UCMR-ului nu este o soluție viabilă. „Până acum ne-am descurcat, am plătit salariile celor care munceau, ale celor în 75%, dar acum este riscul să nu mai fim nici operaționali. Dacă nu avem minimul necesar de comenzi ca să funcționăm până când se rezolvă marea problemă, în ograda primului ministru, ne vom duce în cap. E vorba despre salvarea unei firme românești, chiar dacă, până acum, nu a intrat în obiceiul guvernanților să salveze firme românești. E o soluție ce trebuie asumată, orice ar spune Uniunea Europeană. Dacă pică UCMR nu vor fi probleme doar în Reșița ci, la nivel național, pe orizontală și pe verticală. Se știe că firmele care vor înlocui UCM Reșița vor veni cu prețuri mult mai mari și calitate comparabilă cu a noastră“, a adăugat Tovladiaț.

Reprezentantul CNSLR Frăția a fost susținut și de liderul BNS Caraș-Severin, Nicolae Drăgan. Acesta a explicat că a trecut oarecum neobservată știrea potrivit căreia statul român cumpără energie la un preț destul de mare. „Păi sistemul energetic național poate da curent pentru două Românii. În regim de urgență va trebui să stăm la masă toți factorii interesați, cu reprezentanți ai ministerelor implicate și să venim cu soluția cea mai bună. Să nu uităm că președintele Blocului Național Sindical a venit cu investitori turci care doreau să cumpere UCMR, mai mult pe parte de energie, dar și pe pompe de irigații. Știți cât li s-a cerut acestor investitori, la nivel de stat, pentru UCMR? 68 de milioane de dolari! Păi e clar că nu se vrea nici asta și că ceva e putred. Și asta a fost acum un an de zile“, a explicat Drăgan.

Și reprezentantul organizațiilor patronale, colonelul Dumitru Micu (fost șef al Poliției cărășene) a fost de acord cu cele spuse: „Păi e putred, că ăla care a cumpărat UCMR-ul are și firma aia din Slovenia care câștigă contractele….“.

Ca o concluzie dr. Dragoș Luca, directorul Direcției de Sănătate Publică a reiterat o idee care a mai fost spusă în ședințele Comisiei de Dialog Social, mai ales la final de an. „Domnilor, ne agităm aici, propunem soluții, ba ne și certăm și nu rezolvăm nimic. Județul se duce-n cap, așa cum spuneți, de la infrastructură la UCMR și noi stăm în ședințe în timp ce băieții care au soluții sunt altundeva, se desfată cu șampanie și caviar“.